România este pe locul şapte în Uniunea Europeană la indicatorul ponderea gazelor cu efect de seră absorbite de păduri – 21% din totalul de 113,4 milioane de tone, conform Eurostat. Media europeană, care include și valorile din România, este de aproximativ 9% absorbit de păduri din totalul gazelor cu efect de seră.
Datele sunt valabile pentru 2016. În 1990, gazele de seră absorbite de păduri reprezentau 7% din totalul gazelor de seră emise în UE.
Cel mai bine se poziționează statele membre cu cea mai mare acoperire cu păduri:
- Suedia – are peste trei sferturi din teritoriu format din zone împădurite și statistica arată că peste 70% din gazele de seră produse în această țară sunt absorbite de păduri
- Finlanda – tot două treimi din suprafață totală este acoperită de păduri, procentul din gazele de seră atrase este 56%
Pădurile şi terenurile împădurite acopereau, în 2015, aproape 182 de milioane de hectare în Uniunea Europeană, aproximativ 43% din suprafaţa terestră totală, potrivit statisticii publicate de Eurostat joi, cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurii.
Spre deosebire de alte regiuni ale lumii, suprafața împădurită a UE crește continuu, cu aproximativ 0,4% pe an.
Cele mai extinse suprafețe se află în Suedia (30,5 de milioane de hectare), Spania (27,6 de milioane de hectare) şi Finlanda (23 de milioane de hectare).
Ca procent din total arie a țării, pe primul loc se situează Finlanda şi Suedia (peste trei sferturi) și Slovenia (63%). În trei ţări membre procentual variază între 54 şi 56%: Estonia, Letonia, Spania şi Portugalia.