România a anunțat că va contribui cu 200.000 de euro la efortul global de descoperire și dezvoltare a unui vaccin, a unor teste şi tratamente împotriva noului coronavirus.
Anunțul, transmite Digi24, a fost făcut de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, într-un mesaj transmis în limba engleză în cadrul unei videoconferinţe internaţionale pentru strângerea de fonduri, găzduită de Comisia Europeană.
În urma teledonului contra pandemiei, la care au participat luni aproximativ 40 de ţări, au fost strânse 7,4 miliarde de euro. Obiectivul era de 7,5 miliarde de euro, iar eforturile de strângere de fonduri vor continua.
Totuşi, notează agenția germană de presă DPA, nu se ştie pentru moment câte dintre aceste angajamente de finanţare reprezintă fonduri noi, Comisia anunțând că ia în considerare inclusiv fondurile deja alocate de statele UE pentru eforturile de combatere a pandemiei.
Marele absent de la această acțiune: Statele Unite ale Americii.
„Am făcut-o. În doar câteva ore am strâns 7,4 miliarde de euro pentru vaccin, diagnosticare şi tratament. Asta va contribui la începerea unei cooperări globale fără precedent”, a declarat Ursula von der Leyen, precizând că vedeta muzicii pop Madonna a anunţat o contribuţie de 1 milion de dolari.
Marii contributori
Comisia Europeană a dat lovitura de începere a acestui „maraton online” la ora locală 15:00 prin anunţarea unei contribuţii de un miliard de euro.
Franţa şi Germania au ridicat apoi ştacheta donaţiilor la peste 2 miliarde de euro, cu contribuţii de 500 şi, respectiv, 525 milioane de euro.
Italia a promis 140 de milioane de euro, Spania – 125 de milioane de euro, Canada a anunţat o contribuţie de 850 de milioane de dolari.
Se adaugă o donaţie de 500 de milioane de dolari de la Arabia Saudită, 388 de milioane de lire sterline de la Marea Britanie, 60 de milioane de dolari de la Israel şi 1,3 milioane de dolari de la Africa de Sud.
Şeful OMS a subliniat că succesul acestei conferinţe reprezintă o expresie a „solidarităţii mondiale” în faţa pandemiei. „A fost o demonstraţie puternică şi plină de inspiraţie de solidaritate globală”, a comentat şeful OMS despre suma de bani ce a fost strânsă pentru a accelera dezvoltarea şi producţia de noi vaccinuri, teste şi medicamente împotriva COVID-19.