21 ianuarie, 2016

mihnea motoc stoltenbergÎn regiunea extinsă a Mării Negre ar trebui agreate și implementate, în noul context de securitate, „măsuri pragmatice de apărare şi descurajare adaptate specificului zonei”, a susținut ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, la întâlnirea pe care a avut-o joi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Aflat în vizită la Cartierul General al Alianței, Mihnea Motoc a insistat în discuțiile cu Jens Stoltenberg pe importanța ce ar trebui acordată regiunii Marea Neagră.

Potrivit unui comunicat al ministerului, la summitul din vară al NATO (care se va desfășura la Varșovia) ar trebui adoptate măsuri suplimentare celor deja incluse în RAP (Planul de creştere a capacităţii operaţionale a NATO – Readiness Action Plan): „A fost evocată necesitatea adoptării de măsuri suplimentare în vederea consolidării posturii aliate de apărare şi descurajare şi a continuării adaptării la noul mediu de securitate”, menționează un comunicat al ministerului.


Printre aceste măsuri despre care vorbește comunicatul MApN s-ar putea număra o grupare navală în Marea Neagră, obiectiv ce figurează printre prioritățile strategice ale ministerului.

Conform priorităților strategice din planul de acțiune al ministerului, demersurile ar trebui inițiate în februarie, iar termenul pentru finalizare este octombrie 2016.

Cei doi oficiali au mai abordat și situația celor două structuri aliate înființate în 2015 – Unitatea de integrare a forţelor NATO (NFIU – care a atins recent capabilitatea operaţională iniţială), respectiv Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est, activat la 1 decembrie 2015, pentru care declararea capabilităţii operaţionale iniţiale este planificată în acest an, urmând ca în 2018 să atingă capacitatea operaţională completă, ceea ce va oferi opţiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Alianţei în această zonă de la flancul estic aliat, mai precizează comunicatul.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: