12 martie, 2014

Interdicţii de călătorie în UE şi îngheţarea activelor aflate pe teritoriul Uniunii Europene : acestea vor fi sancţiunile pe care UE le va impune unor apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, potrivit agenţiei Reuters, care a consultat draftul documentului ce va fi pus în discuţie luni, la reuniunea miniştrilor de Externe din UE. Aceste sancţiuni pentru Rusia vor intra în vigoare dacă situaţia din Crimeea nu revine la normal.

Reprezentanţii statelor membre au căzut de acord asupra textului sancţiunilor aplicate celor care au încălcat suveranitatea Ucrainei. Documentul de şapte pagini descrie în detaliu măsurile care vor fi luate împotriva Moscovei, dacă Rusia nu începe discuţiile cu mediatorii internaţionali pentru a soluţiona criza din Ucraina.

„Statele membre vor luat măsurile necesare pentru a preveni intrarea pe teritoriul lor, sau tranzitarea acestuia a persoanelor responsabile pentru acţiunile care subminează şi ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, arată articolul 1 al documentului.


Dacă primul articol se referă la interdicţii de călătorie, cel de-al doilea se referă la îngheţarea activelor aflate în Uniunea Europeană celor responsabili pentru situaţia din Ucraina. Este vorba despre „toate fondurile şi resursele care aparţin, sunt deţinute, sau controlate” de cetăţenii ruşi vizaţi.

Dacă vor fi aprobate de către miniştrii de Externe luni, vor fi primele sancţiuni împotriva Rusiei de la sfârşitul războiului rece, o măsură care ar deteriora şi mai mult relaţiile dintre Occident şi Moscova.

Cine este vizat de sancţiuni

Chiar dacă toate statele membre s-au pus de acord asupra sancţiunilor, încă nu s-au decis numele celor vizaţi de ele. Agenţia Reuters susţine că preşedintele Vladimir Putin şi ministrul de Externe rus Seghei Lavrov nu se vor găsi pe listă, însă vor fi vizaţi apropiaţi ai liderului de la Kremlin, din armată şi serviciile de securitate. Absenţa celor doi oficiali ai Federaţiei Ruse este justificată prin nevoia de a păstra deschise canalele de comunicare şi de evitare a unei agravări a situaţiei. În plus, pe listă vor mai fi incluşi şi membri ai parlamentului rus.

UE şi SUA, care se coordonează în impunerea de sancţiuni Rusiei, au încurajat şi alte state – Canada, Japonia, Turcia sau Elveţia – să ia măsuri similare pentru a avea un efect mai mare asupra celor vizaţi.


Dacă Rusia nu va răspunde presiunilor făcute de occidentali, atunci europenii sunt pregătiţi să mai facă un pas înainte: el vizează sancţiuni comerciale şi embargou asupra livrării de armament şi chiar sancţiuni impunse preşedintelui Vladimir Putin.

Parlamentarii ruşi ameninţă cu măsuri similare

Anularea vizelor pentru parlamentarii ruşi vor antrena măsuri similare din partea Moscovei, a spus miercuri Alexei Puşkov, preşedintele comisiei de Afaceri Externe a Dumei de Stat, citat de agenţia Itar-Tass.

Dacă vor fi aplicate, aceste măsuri au putea duce la „îngheţarea fără precedent a contactelor politice”. „Va fi mai rău decât în timpul războiului rece”, a avertizat prlamentarul rus. „UE nu reprezintă decât 28 de state, lumea nu se reduce la ele”, a completat Alexei Puşkov, care a cerut UE „să fie raţională”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: