18 august, 2015

shellGuvernul Statelor Unite a acordat Royal Dutch Shell autorizaţie pentru activităţi de explorare a petrolului şi gazelor naturale în Oceanul Arctic, decizie aşteptată de mult timp de companie, dar care escaladează un conflict între ecologişti şi administraţia Obama, anunță BBC și Wall Street Journal.

Rezervele de petrol recuperabile din mările arctice Beaufort şi Ciukci se ridică la 22 de miliarde de barili, iar bogățiile Oceanului Arctic sunt țintite și de Rusia, Canada și Danemarca.

Presa internațională a relatat recent că Rusia a reclamat la ONU 1,2 milioane kilometric pătrați din regiunea Arctică. Cererea, trimisă official ONU săptămâna trecută, marți, se referă la un lanț de munți subacvatici care se întinde din Siberia în Groenlanda.


ONU, care va examina solicitarea în primăvara anului 2016, a cerut Rusiei sa aducă dovezi pentru a-și susține pretențiile, teritoriul fiind revendicat și de Canada și de Groenlanda, care afirmă că lanțul muntos subacvatic este prelungirea naturală a platourilor lor continentale.

Shell, prima companie care a demarat lucrări

Shell a început activitățile de explorare în luna iulie, dar a avut permisiunea să foreze doar primele secțiunile a două puțuri în largul coastelor regiunii Alaska.

Guvernul SUA încearcă să liniștească mișcările ecologiste, care afirmă că forajele vor afecta zona, afirmând că lucrările sunt supravegheate 24 de ore cdin 24, pentru asigurarea celor mai înalte standard de siguranță.

„Activităţile de forare din largul Alaskăi au loc după cele mai înalte standarde de siguranţă, protejare a mediului şi capacitate de reacţie în situaţii de urgenţă”, a declarat Brian Salerno, director al biroului pentru siguranţă şi preotecţie a mediului din Departamentul de Interne.


Planurile de forare ale Shell în Oceanul Arctic au fost aprobat în luna mai, condiţionat, dar compania a mai avut nevoie de mai multe alte aprobări. Shell are timp până la sfârşitul lunii septembrie să foreze în regiune, înainte de activităţile să fie îngreunate de îngheţ, potrivit unui purtător de cuvânt.

Grupurile ecologiste au condamnat decizia autorităţilor americane, argumentând că este contrară angajamentului public al preşedintelui Obama de a combate schimbările climatice şi de a susţine mai mult exploatarea resurselor de energie regenerabilă.

Dacă Shell va descoperi petrol şi gaze în Oceanul Arctic, va avea nevoie de noi autorizaţii pentru a extrage resursele, procese care ar putea necesita cel puţin 10 ani.

Shell a încercat să foreze în Oceanul Arctic din 2007, dar nu a reuşit să facă acest lucru. O tentativă de acest fel a eşuat în 2012, din cauza vremii nefavorabile şi a problemelor tehnice.

Grupul anglo-olandez intenţionează să investează în acest an 1 miliard de dolari în proiectul arctic, pe lângă 7 miliarde de dolari cheltuite deja în ultimii 8 ani.

Nicio companie energetică nu forează în prezent în porţiunea americană a Oceanului Arctic. ConocoPhillips şi Statoil deţin la rândul loc concesiuni în Oceanul Arctic, dar cele două companii nu au planuri imediate de a fora în regiune.

Potrivit datelor din 2011 ale Departamentului de Interne, rezervele de petrol recuperabile din mările arctice Beaufort şi Ciukci se ridică la 22 de miliarde de barili. Statele Unite produc în prezent circa 9,5 milioane de barili de petrol pe zi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: