Romaero Bucureşti (simbol bursier RORX) se va restructura prin transferul „unor active esențiale către instituțiile din sectorul de apărare” şi prin restructurarea şi reducerea cu circa 256 de milioane de lei a datoriilor către bugetul consolidat al statului.
Planul de restructurare a datoriilor Romaero a fost aprobat luni de acţionarii companiei, după ce a fost elaborat de către CIT Restructuring, parte a Impetum Group şi „este cel mai amplu și mai complex proces de restructurare de business derulat în baza OG 6/2019 până la acest moment”, potrivit CIT Restructuring.
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este acționarul majoritar al Romaero (RORX), cu 56,7 % din acţiuni şi a obţinut sprijinul acționarilor semnificativi SIF Muntenia (SIF4, peste 23,2%) și Fondul Proprietatea (FP, peste 18,8%), pentru „procesul de salvare al celei mai importante companii aerospațiale românești”.
Romaero urmează să asambleze drone militare, împreună cu Avioane Craiova, în baza unui memorandum semnat în mai cu compania israeliană Elbit Systems, de „cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naționale din România (MApN).
(Citiţi şi: „Drone militare produse în România – memorandum Elbit Systems, Avioane Craiova și Romaero”)
Totodată, Romaero urma să producă pentru sistemele de rachete Patriot părți componente și subansamble mecanice și să conribuie cu asistența tehnică pentru sistemele deținute de România, potrivit unui memorandum semnat cu compania americană Raytheon , acum un an.
Vânzări de active de 108 mil. lei
Planul de restructurare mai prevede rambursarea creditelor bancare istorice, de aproximativ 108 milioane lei, „prin valorificarea unor active excedentare, de care business-ul nu mai are nevoie” .
„Odată cu implementarea acestor măsuri și cu restructurarea datoriilor, compania va putea atrage noi fonduri pe care le va direcționa către investiții în tehnologie”, spune comunicatul CIT Restructuring .
Pentru a beneficia de prevederile OG 6/2019, Romaero are un necesar de finanțare de 60 de milioane de lei, caer include rambursarea inițială către ANAF (45 mil. lei) şi capitalul de lucru pentru relansarea activității (aprox. 14 mil. lei).
„Misiunea obținerii acestei finanțări, în condițiile în care societatea nu a beneficiat de noi resurse financiare din partea sectorului bancar din 2009, a fost asumată și realizată cu succes de CIT Restructuring”, potrivit sursei citate.
CEC Bank a aprobat finanțarea rambursării datoriilor către ANAF și „se află în proces de aprobare a finanțării unui credit special de 14 milioane de lei.
„Prin planul de restructurare ne vom concentra eforturile pentru aducerea în zona de profitabilitate a Romaero”, a declarat Andra Buțiu, Senior Partner CIT Restructuring.
Romaero (RORX) este tranzacţionată ocazional pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), unde are o valoare de piaţă de 169,5 de milioane de lei, la ultimul preţ / acţiune (capitalizarea bursieră).
OG 6/2019 vizează restructurarea obligațiilor datorate de către contribuabili către bugetul de stat, pentru a sprijini revitalizarea acestora și a le ajuta să evite ajungerea în stare de insolvență.
„Principalele facilități fiscale prevăzute prin OG6 se referă la restructurarea obligațiilor bugetare, cu anularea accesoriilor și reducerea obligațiilor principale. ANAF are competența de a evalua și aproba planul de restructurare și testul creditorului privat elaborat de expertul independent.
„Procedura propusă de OG6 reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente puse la dispoziția mediului economic pentru restructurarea companiilor, iar abordarea ANAF a fost, în toată această perioadă, una deschisă, proactivă, pro-business”, explică Andra Buțiu de la CIT Restructuring.