19 noiembrie, 2017

Un referendum pentru revocarea primarului liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, are loc duminică, la iniţiativa Partidului Socialiştilor. La ora 10.00, prezenţa la vot se situa la 2,60% din totalul de peste 650.000 de persoane cu drept de vot din Capitală. Acest referendum este o premieră pentru Republica Moldova.

Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului pe data de 28 iulie, fiind acuzat de procurori de ”trafic de influență și corupere pasivă” într-un dosar legat de concesionarea parcărilor din Chișinău.

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, alte două formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi „Partidul Nostru”, s-au alăturat iniţiativei chiar dacă au acuzat socialiştii de ”PR politic”.


De cealaltă parte a baricadei, Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Liberal Reformator au anunţat că vor boicota referendumul şi şi-au îndemnat susţinătorii să nu participe la alegeri, scrie Deschide.md.

Pentru ca referendumul să fie declarat valabil este nevoie să participe minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, iar pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcţia de primar trebuie să voteze „pentru” cel puţin 163.570 de alegători, adică numărul alegătorilor care l-au votat + 1, în 2007.

Pentru acest referendum, Comisia Electorală Centrală a tipărit 632.104 buletine de vot, dintre care 413 282 în limba română şi 218 822 în limba rusă.

Dacă la referendumul anti-Chirtoacă cetăţenii se vor pronunţa pentru demiterea acestuia, la jumătatea lunii mai 2018 vor avea loc alegeri locale anticipate, a declarat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.


La mijlocul lunii octombrie, Dorin Chirtoacă, aflat în arest la domiciliu, a solicitat să fie înregistrat în calitate de participant la referendum, însă în 19 octombrie Consiliul Electoral al Circumscripţiei Electorale municipale (CECE) Chişinău a refuzat înregistrarea acestuia, invocând faptul că cererea cu privire la înregistrare se depune personal, nu de reprezentanţii acestuia, dar şi faptul că în legislaţia electorală nu se regăsesc persoanele fizice care ar putea să se înregistreze în acest plebiscit, scrie Deschide.md

Dorin Chirtoacă este primar al Chişinăului din 2007. El a fost reţinut de procurori în 25 mai pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. Potrivit CNA, el i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Nistor Grozavu să semneze contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei fără avizul Consiliului Municipal. Edilul ar fi urmat să primească un comision – 13 la sută din veniturile companiei, dar Chirtoacă se declară nevinovat.

Ulterior, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, măsură care a fost ridicată săptămâna trecută, când Judecătoria Chişinău a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului în 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instanţei. În locul acestuia a fost desemnată de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care în 2016 a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova în calitate de independent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: