Unul din șapte solicitanți de azil care ar trebui relocați din Grecia, conform mecanismului Uniunii Europene, refuză oferta de redistribuire sau pur și simplu dispar pentru a evita să ajungă într-unul dintre statele sărace, precum România și Bulgaria, scrie Financial Times.
Potrivit datelor guvernului elen, relocarea a 160.000 de refugiați prin cote obligatorii se dovedește o adevărată provocare – 191 de persoane dintre cele 1.324 de cazuri procesate până acum, au renunțat să plece ori au dispărut.
Bulgaria a acceptat să preia 47 de imigranți din Grecia, dar 36 s-au retras din program ori s-au ascuns, astfel încât, în cele din urmă, au fost relocate doar patru persoane.
La fel s-a întâmplat și în cazul României – 32 dintre cei 67 de refugiați care trebuiau să ajungă aici au dispărut ori au renunțat la programul de relocare.
Similară este și situația statelor baltice, de exemplu a Estoniei, țară în care au evitat să ajung 8 din 27 din imigranții repartizați.
Refuzuri se înregistrează chiar și în cazul unor state bogate, precum Franța sau Germania, chiar dacă într-o proporție mult mai mică.
Fotini Rantsiou, un fost fost lucrător ONU care acum este consultant pe teme privind refugiații, crede că rata mare de eșec a programului Comisiei Europene provine din teama solicitanților de azil că vor fi repartizați departe de rude și prieteni.
“Pe măsură ce procesul se trăgănează, unii oameni se simt descurajați”, a mai explicat Fotini Rantsiou pentru Financial Times.
Anastasia Mavrou, lucrător social și voluntar într-un campus pentru refugiați din apropierea Atenei, a relatat pentru FT că oficialii pierd în mod obișnuit legătura cu solicitanții de azil. “Există o mare mobilitate în rândul refugiaților”, a explicat ea. “Își schimbă adresa și numerele de telefon adesea, astfel încât nu pot fi contactați de agenția pentru azil”, a completat ea.
Oficialii eleni au procesat documentle pentru relocarea a 3.126 de refugiați, dar statele membre au preluat, până săptămâna trecută, doar 1.791 de persoane.
Conform ultimelor date ale ONU, în aprilie, pe țărmul Italiei au ajuns 9.149 imigranți, în timp ce în Grecia au acostat doar 3.462 de persoane.
Este prima dată în ultimele 12 luni când numărul imigranților debarcați în Italia este mai mare decât cel al refugiaților ajunși în Grecia.
Asta nu înseamnă că a crescut spectaculos numărul celor care aleg Italia, ci că a scăzut semnificativ ruta de intrare în Europa prin Grecia.
În martie anul acesta, luna de dinainte de intrarea în vigoare a Acordului prin care Ankara se angaja se preia imigranți din Grecia, 26.971 persoane sosiseră pe Marea Egee, în timp ce numărul celor care au străbătut Mediterana până în Italia a fost de 9.676.
Imigranții care sosesc în Italia nu provin însă din Siria, Irak și Afganistan, cele trei grupuri majore din car fac parte refugiații di Grecia, ci vin din Nigeria, Gambia, Somalia și alte țări din Africa subsahariană.