21 februarie, 2017

În confruntarea cu UE, Jarosław Kaczyński (stânga) are un aliat de nădejde

Polonia a respins categoric luni noaptea solicitările repetate venite din partea Comisiei Europene, care consideră că statul de drept este ameninţat de implementarea controversatelor reforme judiciare de la Curtea Constituţională.

Acest răspuns creşte teoretic posibilitatea ca liderii europeni să aleagă o sancţiune gravă la adresa Poloniei, vorbindu-se chiar retragerea dreptul de vot în UE 28. Decizia de sancționare a Poloniei trebuie să fie însă adoptată cu unanimitatea restului de 27 de membri ai UE, lucru foarte puțin probabil în condițiile în care Ungaria sprijină acțiunile Varșoviei.

Comisia Europeană a  trasat guvernului polonez un termen-limită, sfârșitul lunii februarie, pentru a implementa măsuri de protecție a Curții Constituționale.


În răspunsul transmis luni, potrivit EurActiv, Polonia îl acuză pe Frans Timmermans că ”stigmatizează” Varșovia și că face ”jocuri politice”. Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al CE, a fost unul dintre cei mai vocali politicieni europeni care au cerut Poloniei să renunțe la reformele considerate de critici drept neconstituționale.

Guvernul de la Varșovia îl acuză pe socialistul olandez că ”face apel la celelalte state membre să facă front comun împotriva Poloniei”.

”Este clar, Comisia Europeană nu poate face nimic singură”, a declarat Frans Timmermans pentru Reuters, în cadrul unui interviu acordat sâmbătă. ”Statele membre și Comisia trebuie să fie unite. Toată lumea trebuie să își asume responsabilitatea”, spunea vicepreședintele CE.

”Apelul (lui Timmermans- n. red.) lansat statelor membre este un exemplu elocvent de încălcare a normelor ”, consideră guvernul polonez.


Ungaria a anunțat deja că nu va susține nicio măsură punitivă împotriva Poloniei.

În Ungaria, modificările constituției, presiunile asupra media și ”legislația specială” care afectează interesele investitorilor străini au provocat mirare la Bruxelles și au generat câteva tentative de demarare a unor proceduri de infringement. Conducerea UE a fost însă mult mai puțin critică la adresa Ungariei, poate și pentru că Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, este afiliat la PPE, familia politică europeană ce domină organismele europene. Formațiunea premeirului polonez Jarosław Kaczyński, PiS, este afiliată la grupul Conservatorilor și Reformiștilor, acolo unde se mai află și britanicii Tories.

În aceste condiții, apreciază EurActiv, se pare că Bruxelles-ul ar putea pierde bătălia cu Polonia, care probabil nici nu ar fi trebuit începută: într-un moment în care UE se confruntă cu o multitudine de crize externe, exacerbarea confruntărilor interne nu este soluția potrivită.

Varșovia mai consideră că dialogul Comisiei cu statele membre trebuie să se bazeze pe respectul suveranității membrilor UE. ”Solicităm vicepreședintelui Comisiei Europene să înceteze acest gen de acțiuni”, anunță Polonia.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat EurActiv primirea răspunsului Poloniei, care ”va fi studiat”.

În urmă cu 7 zile, o serie de ONG-uri, printre care Amnesty International, Human Rights Watch, Reporters Without Borders, FIDH (Federația Internațională pentru Drepturile Omului) și Open Society European Policy Institute au solicitat UE să ia măsuri împotriva Poloniei din cauză că statul de drept este amenințat.

Frans Timmermans l-a atacat dur, vineri, pe ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, acuzându-l că se foloseşte de ”fapte alternative” pentru a apăra controversatele reforme judiciare ale Varşoviei.

”Acum suntem cu adevărat în teritoriul faptelor alternative”, i-a spus Timmermans lui Waszczykowski în prima zi a Conferinţei de Securitate de la Munchen. Această acuzaţie din partea prim-vicepreşedintelui a venit după un schimb de replici dure cu ministrul de Externe al Poloniei.

”Te rog să ne permiţi să ne respectăm propria lege fundamentală, nu viziunea ta despre Constituţie”, a răspuns Waszczykowski.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: