China va depăşi SUA anul acesta şi va deveni cea mai mare economie a lumii, în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, în timp ce India a devansat Japonia şi a urcat pe locul trei, potrivit Raportului Programul Internaţional de Comparaţie (ICP), al Băncii Mondiale, dat publicităţii joi.
Raportul a fost realizat la nivelul anului 2011 şi este prima actualizare după Programul Internaţional de Comparaţie (ICP) din 2005.
În 2005, economia Chinei reprezenta doar 43% din cea a SUA, iar în 2011, datorită metodologiei şi creşterii economice a ţării asiatice, China ajunsese deja la 87% din economia SUA, în funcţie de paritatea puterii de cumpărare.
Pe baza prognozei FMI, care estima creşterea economiei Chinei la 24% între 2011 şi 2014, în timp ce cea a SUA se aşteaptă să urce cu 7,6% în acelaşi interval, s-a desprins concluzia că 2014 este anul în care China depăşeşte SUA şi preia conducerea la nivel global.
De asemenea, India a devenit a treia economie a lumii, la paritatea puterii decumpărare, depăşind Japonia.
PIB exprimat în Purchasing Power Standards (PPS) ia în considerare cursurile de schimb valutar şi preţurile, paritatea puterii de cumpărare măsurând „valoarea banului” în fiecare ţară.
Cu 17% din populaţia lumii, ţările bogate cumulează 50% din PIB-ul global.
Pe cap de locuitor, China rămâne încă mult în urmă.