29 octombrie, 2014

Rezultatele financiare la nivel agregat ale companiilor au înregistrat o evoluţie pozitivă pe parcursul anului trecut și în acest an, cu o tendință de plafonare a acestei evoluții.

Pentru  o imagine concretă asupra acestei evoluții,  prezentăm pe scurt câteva date incontestabile publicate în Raportul de stabilitate al BNR pe 2014, care fac legătura dintre performanţele economice şi financiare ale companiilor nefinanciare.

Rentabilitatea capitalurilor a crescut pe ansamblu de la 8,4% la 11% în intervalul decembrie 2012 – decembrie 2013.


Însă, media de ansamblu, ascunde diferențe majore în structură :

Există un număr foarte ridicat de firme care au înregistrat un rezultat net negativ: 58,2 la sută din numărul de companii (foarte probabil în mare majoritate microîntreprinderi – n.red.).

Capacitatea de acoperire a cheltuielilor cu dobânzile din profituri s-a îmbunătăţit (de la 1,79 la finele lui 2012 până la 2,47 la finele lui 2013). Altfel spus, partea care revine băncii pentru faptul că a pus la dispoziția întreprinderii fondurile necesare pentru dezvoltare s-a redus de la circa 56% din rezultatul activității spre 40%, adică a devenit minoritară.

Gradul de îndatorare al întreprinderilor s-a ameliorat uşor. Efectul de pârghie calculat ca raport între datoriile firmelor şi capitalurile proprii a fost de 2,39 în decembrie 2013, faţă de 2,44 în decembrie 2012, pe fondul majorării capitalurilor proprii ale firmelor cu 1,5%. Companiile performante au în continuare o capitalizare superioară, efectul de pârghie fiind unul subunitar (0,7 în decembrie 2013).


Întreprinderile mici continuă să înregistreze cea mai ridicată rentabilitate a capitalurilor (ROE – return on equity) din rândul IMM (12,6% în decembrie 2013). La polul opus se situează microîntreprinderile, cu un ROE în creştere dar rămas în teritoriul negativ (-4,2% la finalul lui 2013, comparativ cu -16,8% la finalul lui 2012).

Capacitatea microîntreprinderilor de a acoperi cheltuielile cu dobânzile din profituri se menţine negativă ( ceea ce explică și reticența în luarea de împrumuturi – n.red.) , spre deosebire de ansamblul IMM, care contabilizează un nivel în teritoriu pozitiv şi în creştere pentru acest indicator (de la 0,91 în decembrie 2012 la 1,34 în decembrie 2013.

Ponderea aportului microîntreprinderilor la valoarea adăugată brută rămâne cea mai scăzută dintre toate companiile nefinanciare (13,6 la sută în decembrie 2013), deşi după număr acestea reprezintă majoritatea firmelor din economie.

Firmele care pot contribui la îmbunătăţirea sustenabilităţii modelului de creştere economică au înregistrat rezultate financiare favorabile, dar au apărut și semne de oboseală. Companiile care provin din sectoarele producătoare de bunuri comercializabile (tradables) şi-au menţinut evoluţia pozitivă per ansamblu, dar ritmul de îmbunătăţire al anumitor indicatori de performanţă economico-financiară a fost redus:

-contribuţia acestor firme la totalul valorii adăugate brute produsă de către companiile

nefinanciare s-a majorat marginal în anul 2013 (de la 37,9% la 38,5%)

-rentabilitatea capitalurilor a fost superioară celei consemnate la finele anului 2012 (9,5% în decembrie

2013, dar sub valoarea medie pe economie de 11%)

-fluxurile totale de numerar la decembrie 2013 au fost pozitive şi în creştere

-capacitatea de acoperire din profituri a cheltuielilor cu dobânzile s-a majorat la 3,6 (spre comparaţie, în cazul companiilor non-tradables acest indicator a înregistrat valoarea de 1,8 în decembrie 2013).

Companiile net exportatoare continuă să înregistreze performanţe financiare superioare

mediei pe economie, rentabilitatea capitalurilor fiind de 13,1% pe 2013, dar în scădere de la 13,4% în 2012. Aceste firme şi-au majorat marginal aportul adus în economie (ponderea în valoarea adăugată brută produsă de companiile nefinanciare crescând cu 0,2% în anul 2013, până la 18%), deşi cifra de afaceri a înregistrat un avans semnificativ (plus 5% comparativ cu 2012).

Poziţia de lichiditate a companiilor net exportatoare este superioară mediei la nivelul companiilor

nefinanciare (107% faţă de 88,7%, în decembrie 2013), iar gradul de îndatorare este unul mai redus (efectul de pârghie fiind de 1,05 comparativ cu 2,39, în decembrie 2013).

Aceste rezultate s-au translatat într-o abilitate mai bună de rambursare a datoriilor faţă de bănci (rata creditelor neperformante este de 6,4%, faţă de 22% media pe economie, în august 2014), ceea ce ar pleda pentru creşterea expunerilor bancare către asemenea firmele net exportatoare în vederea relansării sustenabile a creditului.

Firmele care activează în sectoare producătoare de bunuri şi servicii cu valoare adăugată mare şi cu aport sporit de inovaţie au înregistrat o îmbunătăţire a performanţelor în anul 2013. Rentabilitatea capitalurilor în cazul companiilor din sectoarele de înaltă tehnologie (high-tech) şi medie tehnologie ( medium high-tech) a crescut cu aproape două puncte procentuale, până la 9,4% în decembrie 2013.

O evoluţie similară a fost înregistrată şi de firmele din sectoarele intensive în cunoaștere ca factor de producție (knowledge-intensive services în lb. engleză)(de la 17,3% la 18,5%).Cele trei categorii de firme menționate au contribuit la formarea valorii adăugate brute a companiilor nefinanciare din anul 2013 cu 26,6% (cu o jumătate de punct procentual în plus față de 2012), în condițiile în care cifra de afaceri aferentă s-a majorat cu 7,6%.

De altfel, companiile din sectoarele high-tech şi medium high-tech şi-au îmbunătăţit semnificativ capacitatea de acoperire a cheltuielilor cu dobânzile din profituri, indicatorul aferent având o valoare semnificativ mai mare, respectiv de 3,1 în decembrie 2013 faţă de 1,8 la sfârşitul anului 2012.

Faptul s-a reflectat într-o onorare mai bună a serviciului datoriei faţă de instituţiile de credit (rata creditelor neperformante este de 17,5%, faţă de 22,2% aferentă companiilor din sectoarele de joasă și mediu-joasă tehnologie (low-tech and medium low-tech), la nivelul lunii august 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: