Banca Mondială a publicat luni un nou studiu Doing Business, în care analizează de această dată reglementările comerciale aplicabile companiilor locale în 22 de orașe din Bulgaria, România și Ungaria în comparație cu cele aplicabile în alte 187 țări.
Între observațiile principale ale studiului:
- Reglementările aplicabile mediului de afaceri și punerea acestora în aplicare diferă semnificativ atât între cât și în interiorul Bulgariei, României și Ungariei – cele mai mari decalaje existând în interiorul Bulgariei și României
- Nicio localitate nu excelează în toate cele cinci domenii măsurate; fiecare dintre cele 22 de localități comparate se situează în prima jumătate a clasamentului la cel puțin un indicator și în a doua jumătate a clasamentului la cel puțin unul dintre ceilalți indicatori
- Bucureștiul ocupă poziții în prima jumătate a clasamentului la majoritatea indicatorilor măsurați, demonstrând potențial pentru gestionarea eficientă a unui volum crescut de solicitări de servicii din partea sectorului privat
- Orașele românești s-ar putea inspira din exemplul dat de Timișoara pentru a
îmbunătăți procesul de soluționare a litigiilor comerciale
Specificul românesc
Potrivit studiului Băncii Mondiale, cele mai mari diferențe la nivel subnațional se înregistrează în Bulgaria și România.
În România, Bucureștiul depășește cu 17 poziții Craiova (care se află la coada clasamentului) la indicatorul privind constituirea unei societăți comerciale, iar Timișoara se află cu 17 poziții mai sus de Brașov (care are cel mai mic punctaj) din punct de vedere al soluționării litigiilor comerciale.
Oradea este în fruntea clasamentului din punct de vedere al constituirii unei societăți comerciale, orașul se poate inspira însă din exemplul dat de Timișoara pentru a-și îmbunătăți rezultatele în cadrul indicatorului privind soluționarea litigiilor comerciale.
Timișoara și Constanța pot oferi un exemplu pozitiv în domeniul soluționării
litigiilor comerciale.
Aceste diferențe de performanțe la nivel subnațional pot ajuta factorii decizionali să identifice domeniile în care sunt posibile îmbunătățiri care nu necesită modificări legislative majore.
Spre comparație, orașele din Ungaria au performanțe mai omogene, situându-se, toate, în prima jumătate a clasamentului la patru dintre cei cinci indicatori, cu excepția Budapestei care ocupă poziții de top doar la trei dintre indicatori, și se poziționează la coada clasamentului în ceea ce privește constituirea unei societăți comerciale.
Direcțiile de urmat
Atunci când o economie trece printr-o perioadă de criză, discursul economic se concentrează mai degrabă pe politicile fiscale și monetare pe care guvernul le-ar putea pune în aplicare, și mai puțin pe acele pârghii care stau la baza economiei – cum ar fi legislația aplicabilă constituirii societăților comerciale, tranzacțiilor imobiliare sau furnizării serviciilor de utilități de bază.
Cu toate acestea, efectul mult dezbătutelor măsuri fiscale și monetare poate fi blocat dacă aceste pârghii nu funcționează corespunzător.
Raportul anual Doing Business dorește să atragă atenția asupra modului în care
birocrația afectează întreprinderile mici și mijlocii și să încurajeze autoritățile să-și
îndrepte atenția spre exterior, pentru a învăța din bunele practici mondiale.
(Descărcați AICI Raportul – recomandări specifice la pag.10)
Ce indicatori măsoară studiul
Doing Business monitorizează legislația aplicabilă mediului de afaceri care guvernează societățile comerciale naționale mici și mijlocii.
În raportul publicat anual, pentru fiecare stat se ia în considerare centrul economic cel mai important. Rapoartele Doing Business la nivel subnațional reflectă o imagine mai nuanțată deoarece multe reglementări și măsuri administrative sunt
puse în aplicare sau stabilite de autoritățile locale.
Acest studiu este cel mai recent dintr-o serie de studii ce extinde analiza comparativă la orașe secundare din unul sau mai multe state membre ale UE astfel
încât să ofere o prezentare completă a mediului de afaceri și a cadrului legislativ.
Raportul se concentrează pe un set de indicatori care măsoară complexitatea și costurile proceselor de reglementare, precum și eficiența instituțiilor juridice, care influențează cinci etape din ciclul de viață al unei societăți comerciale naționale mici sau mijlocii:
- constituirea unei societăți comericale
- obținerea autorizației de construire
- racordarea la rețeaua de energie electrică
- înregistrarea transferului dreptului de proprietate
- soluționarea litigiilor comerciale în primă instanță