14 iunie, 2017

În urmă cu 6 luni, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu își puseseră, cel puțin declarativ, toate speranțele în Sorin Grindeanu

După reuniuni care au durat mai bine de 6 ore ale conducerilor executive, PSD și ALDE au votat miercuri, separat, în unanimitate, retragerea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu.

Pretextul oficial a fost evaluarea stadiului implementării programului de guvernare – document întocmit de Darius Vâlcov.

Motivul oficial, rostit de Călin Popescu Tăriceanu: România ratează o fereastră de oportunitate de dezvoltare din cauză că programul de guvernare este implementat haotic.


Cum premierul, care a participat la ședința de partid, a refuzat să demisioneze, coaliția PSD și ALDE încearcă să scape de premier prin metoda consacrată deja în guvernarea Radu Vasile- miniștrilor li s-a cerut să își scrie demisiile din pozițiile pe care le ocupă.

Suplimentar, cu unanimitate, 68 de voturi, PSD și ALDE au mai decis ca cei care refuză să plece din guvern să fie excluşi din partid, semn că povestea demisiilor ”în alb” a fost chiar o poveste.

O nouă reuniune a coaliției va fi organizată joi, pentru a stabili numele care va fi propus președintelui Iohannis cu speranța că șeful statului îl va însărcina cu formarea noului cabinet.

Situația pare imposibilă : premierul Grindeanu a anunțat oficial că nu va demisiona și, într-o conferință de presă desfășurată după ședința coaliției, și că nu a primit nicio demisie de la niciun ministru. El e declarat că și în situația în care va primi aceste demisii, are la dispoziție 15 zile să le analizeze.


În conferința de presă, premierul Grindeanu a făcut mai multe dezvăluiri privind modul în care s-a încearcă debarcarea sa: începând de la propunerile pe care i le-a făcut partidul privind conducerea unor instituții, și până la acuzațiile pe carei le-a adus evaluarea: ”Domnul Vâlcov mi-a reproșat până și faptul că nu am dezvoltat relații economice cu Rusia”.

Sorin Grindeanu a anunțat că nu își va da demisia din funcție decât în momentul în care președintele Iohannis va anunța că nominalizează un nou premier din partea PSD. Aceasta ar crea o foarte bizară situație în coaliția de guvernare:

Pentru demiterea premierului ar fi nevoie de o moțiune de cenzură, pe care s-o susțină chiar coaliția. Pe de altă parte, dacă Sorin Grindeanu nu demisionează, președintele Iohannis nu are o bază procedurală pentru a șropune an alt premier.

Filmul zilei și desfășurarea ostilităilor

Explicații oferite de Dragnea și Tăriceanu

Președinții PSD și ALDE au oferit spre seară detalii ale CExN.

Liviu Dragnea a vorbit de analiza stadiului de îndeplinire a programului de guvernare, ”așa cum am anunțat încă din ianuarie, la instalarea Guvernului”.

Oficial, Liviu Dragnea a anunțat că PSD ”a preferat o evaluare onestă, clară, care nu s-a făcut pentru a cere demisia cuiva”.

Ce a arătat această evaluare? ”Că direcția e bună, dar ritmul de implementare e scăzut. În plus, măsurile bune adoptate trebuiau dublate de măsuri de susținere. Se vorbește de măsuri care trebuie implementate de la 1 ianuarie 2018, or pentru asta legislația trebuia adoptată până la 1 iunie. Analizând, majoritatea colegilor a ajuns la concluzia că o parte a guvernului nu a luat în serios programul de guvernare.” a declarat Liviu Dragnea.

(Citiți și: ”Document / Evaluarea detaliată a guvernului Grindeanu, executată oficial de fostul ministru Darius Vâlcov”)

Președintele PSD a continuat:

Am încercat să găsim soluții, dar, din păcate, primul ministru nici nu a mai așteptat să votăm, iar votul putea merge într-o direcție sau alta. Nu neapărat demiterea sau demisia premierului. Eu am cerut permanent să nu se discute cu patimă. Din păcate, premierul nu a mai așteptat votul și ne-a transmis că pleacă doar dacă președintele Iohannis anunță că va numi un alt premier PSD. Sau dacă îl dăm afară.

În această situație, PSD e pregătit, împreună cu ALDE, să formeze un nou guvern, cu o foaie de parcurs mai bine structurată.

Continuarea guvernării în actuala stare, cu Grindeanu sau nu premier, risca ca programul de guvernare să rămână o simplă hârtie. Dincolo de eventualele costuri politice pentru mine, sau pentru PSD, vrem ca în istorie să rămână că am reușit să facem bine.”

Călin Popescu Tăriceanu a completat: ”Analiza ne-a dus la concluzii pe care nu ni le-am dorit- o slabă performanță a executivului. Percepția publică părea să fie pozitivă, dar analiza, făcută în amănunțime, relevă o situație preocupantă- riscăm să eșuăm. Retragerea sprijinului politic nu este un capriciu. Cu experința funcției de prim-ministru, vă spun că în fișa postului ai urmărirea modului în care se implementează programul de guvernare. Din analiză, reiese că azi nu există o mână care să conducă, fiecare face ce poate, ce crede. Nu se poate lucrul ăsta.”

Președintele Senatului a făcut inclusiv o ”acoladă” economică și a deplâns faptul că buna creștere economică, generată de consum, nu a fost susținută de investiții.

Concluzia lui Călin Popescu Tăriceanu: ”Un prim-ministru care nu mai are sprijin politic nu mai poate funcționa. Este clar că guvernul este pus în imposibilitatea practică de a lucra. Așteptăm reacția de onoare a premierului Sorin Grindeanu”

Liviu Dragnea: ”Lucrurile se pot încheia mâine, dacă se convoacă consultări la Cotroceni”

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au răspuns apoi întrebărilor presei. Întrebat de reacțiile premierului din reuniunea CEx, Liviu Dragnea a precizat: ”Sorin Grindeanu a spus prima dată că va respecta decizia CEx, dar nu a mai stat să vadă acea decizie. Apoi, a spus că din moment ce eu l-am numit și am pus și miniștrii ar trebui să îmi dau și eu demisia. Am discutat cu colegii, au spus că așa trebuie să își dea demisia tot CEx.”

Întrebat de eventualitatea în care Sorin Grindeanu persistă în refuzul de a demisiona, Liviu Dragnea a spus: ”Sper că Sorin Grindeanu speră să nu se agațe de funcție. Discutăm de un premier care nu are cabinet. Noi vom discuta joi o nouă propunere de premier. Eu sper că nu se va continua situația asta care nu are explicație politică.”

Legat de rolul președintelui în numirea unui nou premier și de pretenția lui Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea a declarat: ”Cred că e o abordare incorectă a lui Sorin Grindeanu și sper că e un joc din care va ieși. Președintele Iohannis nu cred că nu va ține cont de coaliție, am depășit perioada de alegeri. Împreună cu colegii, am redactat deja o scrisoare, în care îl informăm oficial asupra deciziilor politice adoptate. Din punctul meu de vedere, mâine situația se poate încheia dacă sunt convocate consultări la Cotroceni.

Replicile lui Sorin Grindeanu: Mi s-a propus șefia altor instituții ca să plec. Nu demisionez. Toți miniștrii au fost numiți de Liviu Dragnea

La 30 de minute după ce s-a încheiat conferința de presă de la Palatul Parlamentului, premierul Sorin Grindeanu a apărut la rându-i în fața presei, la Palatul Victoria.  Vreau să clarific unele nuante, a explicat Sorin Grindeanu.

Principalele declarații:

”Vreau să le transmit colegilor: îmi pare rău că au trecut prin această experiență neplăcută. Știu tot ce s-a întâmplat și înainte de CEx… L-am auzit pe Liviu Dragnea că nu era sigur de rezultatul votului…. Vă spun cum au stat lucrurile: Mi s-a propus șefia unor instituții ale statului doar ca să părăsesc funcția. Asta trebuia clarificată.

Mai departe: Nu îmi dau demisia! Am obligația să mă comport responsabil. Acest guvern e al României, nu al CEx. Îmi dau demisia, repet, am spus-o și în CEx, când președintele Iohannis, după consultări, va numi un premier de la PSD. Eu cred că așa e normal, în primul rând față de alegători. Plec cum audu că va fi nominalizat cineva de la PSD.

Am mai înțels că suntem vinovați, așa a enunțat dl. Darius Vîlcov. Precizez: eu nu mă agăț de scaun, sper ca această criză să se încheie rapid.

Revin la măsuri. Am văzut vreo 400 care trebuiau făcute, înțeleg că eu sunt de vină și pentru măsuri care se implementează în 2018. Apoi, vă dau un exemplu: dl Vîlcov spune că suntem vinovați că nu am dezvoltat realația cu Rusia. Eu știu că suntem țară membră UE, care are sancțiuni pe Rusia, poate dl. Vîlcov știe altceva

Eu am propus lui Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eșec. Nu a vrut. Acum o lună, președintele Dragnea ne mulțumea, ca cetățean, ca președinte al Camerei. Ce s-a schimbat într-o lună? Nu am reușit să aflu nici măcar în CEx.

Am încercat să înțeleg de de această furie în a schimba guvernul după 6 luni, de ce de o lună, Liviu Dragnea și alții au început să vorbească de analize, de demisii… Nu înțeleg de ce trebuie să pui presiune pe miniștrii pe care tu i-ai pus acolo. Am un singur răspuns: dorința unui om de a avea toată puterea.” a fost declarația lui Sorin Grindeanu.

Premierul a enumerat apoi o serie de cifre- creștere economică, inflație, șomaj etc- care ar atesta performanțele guvernului pe care l-a condus vreme de 5 luni și jumătate. Apoi a vorbit de agenda externă și de anumite angajamente care ar putea fi puse în pericol de decizia PSD de miercuri.

”Cred că această evaluare trebuia să fie făcută prin dialog cu mine, ca premier, și prin dialog cu fiecare ministru. Și pentru mine, și pentru ei, a fost o premieră. Azi am văzut evaluarea făcută de Darius Vîlcov care, din câte știu eu, nu mai e membru PSD. Eu am crezut că evaluarea  o face o comisie, nu știe nimeni care e comisia. Cred că de fapt a fost nevoie de o justificare, să mi se spună: trebuie să pleci.” a mai spus Sorin Grindeanu.

Răspunsurile lui Sorin Grindeanu la întrebările presei

”Îmi doresc ca PSD să dea viitorul prim-ministru, nu mă puneți pe mine să răspund pentru ce au făcut alții”, a spus Sorin Grindeanu, care a mai precizat că nu a primit încă demisiile colegilor de cabinet. Legat de aceste demisii, Sorin Grindeanu a mai spus: ”Demisiile sunt activate după ce sunt primite de premier, după ce sunt transmise Administrației Prezidențiale iar președintele ia act de aceste demisii. Vorbim procedural”.

Premierul a refuzat să răspundă la întrebarea dacă decizia CEX are legătură ”cu ceea ce s-a întâmplat în ianuarie, cu Ordonanța 13, mai nou cu pragul…”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: