23 martie, 2021

Proiectele de reformulare a legilor Justiției vor fi trimise Comisiei de la Veneția și GRECO pentru avizare, înainte de a fi înregistrate al Parlament, anunță Ministerul Justiției, într-un comunicat transmis după discuțiile purtate online de ministrului Stelian Ion (foto) cu experții Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului European privind Statul de Drept (MCV).

Comisia de la Veneția, alcătuită din experți în domeniul dreptului constituțional, și Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), sunt organisme ale Consiliului Europei.

Aceste proiecte vor repara cele trei legi numite generic ale Justiției – Legea privind statutul magistraților, Legea organizării judeciare și Legea de organizare și funcționare a CSM – modificate de coaliția PSD-ALDE, preponderent în favoarea inculpaților, nu a victimelor.


Proiectele vor fi adoptate de către guvern până la finalul lunii aprilie, aşa cum este prevăzut în Memorandumul cu tema “Demersuri prioritare necesare pentru finalizarea MCV – legislația în domeniul justiției”.

„Pentru noi, este foarte important procesul de consultare privind legile justiției. Am primit propuneri din partea magistraților, care vor fi incluse în proiectele actelor normative. De asemenea, vom solicita şi avizul Comisiei de la Veneția şi al GRECO. În același timp, ne așteptăm şi la o dezbatere amplă în Parlament, iar avizele forurilor europene vor avea rolul de a valida întregul concept al celor trei legi”,  a declarat ministrul Justiţiei, citat în comunicatul MJ.

(Citiți și: „GRECO – critici dure și avertismente în Raportul pe Justiție: Lipsa de transparență și a studiilor de impact la modificarea legislației, destabilizarea sistemului judiciar”)

Alte proiecte în lucru și calendarul de finalizare:

  • Noua Strategie Anticorupție va fi adoptată în toamna acestui an.
  • Ministerul Justiției și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) au inițiat consultări inter-instituționale pentru definitivarea proiectului de strategie integrată pentru recuperarea produsului infracțiunii. Strategia va include un plan de acțiuni 2021 -2025 cu măsuri legislative și administrative de consolidare a ANABI, dar și de creștere a eficienței în ansamblu a sistemului instituțional – poliție, parchet, instanțe, ANABI si ANAF.

Reprezentanții Comisiei Europene au spus că, în funcție de progresele înregistrate în perioada următoare, există premisele ca România să fie evaluată doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept (valabilă pentru toate statele membre ale UE), iar monitorizarea în context MCV să se finalizeze.


Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit odată cu aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007. Comisia Europeană realizează periodic rapoarte de evaluare a progreselor ce conțin recomandări.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: