30 noiembrie, 2022

Statul român vrea să utilizeze o parte din sumele datorate ca impozit asupra veniturilor suplimentare, obținute de titularii de acorduri petroliere în perimetre offshore şi onshore de adâncime, în proiecte de investiţii şi activităţi de restructurare în domeniul energiei, care vor fi stabilite prin HG, se menționează într-un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat, marți seara, pe site-ul Ministerului de Finanțe.

În prezent, prin articolul 20 din Legea nr. 256/2018, destinația acestor sume vizează extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemul naţional de transport gaze naturale. 

Astfel, Ministerul Finanțelor propune prin noul proiect de OUG ca din sumele astfel obținute „să se asigure și investiţii și activități de restructurare în domeniul energiei stabilite prin hotărâre a Guvernului”.


De asemenea se propune ca aceste sume să poată fi alocate și ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, stabilindu-se, totodată și mecanismul de finanțare.  

Ce modificări sunt aduse legislației

Alineatul 8 al articolului 20 din Legea nr. 256/2018, se modifică și va avea următorul cuprins:

  • ”(8) Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore şi onshore de adâncime ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special utilizat pentru finanţarea înfiinţării şi extinderii reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemul naţional de transport gaze naturale. Din acest cont pot fi alocate, prin hotărâre a Guvernului, fonduri pentru finanțarea şi altor investiţii și activități de restructurare în domeniul energiei, precum și pentru alimentarea contului prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare. Repartizarea sumelor colectate se face prin hotărâre a Guvernului. Colectarea impozitului asupra veniturilor suplimentare se administrează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, potrivit Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.”

După alineatul (11) se introduc șase noi alineate, cu următorul cuprins:

  • (12) Sumele prevăzute la alin. (8) reprezentând investiţii și activități de restructurare în domeniul energiei stabilite prin hotărâre a Guvernului pot fi acordate și prin bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat.
  • (13) Pentru punerea în aplicare a alin. (12) se autorizează Ministerul Finanţelor, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, la solicitarea ordonatorilor principali de credite, să vireze sumele aprobate prin hotărâre a Guvernului într-un cont distinct de venituri ale bugetului de stat, codificat cu codurile de identificare fiscală ale ordonatorilor principali de credite.
  • (14) Se autorizează Ministerul Finanţelor, la propunerea ordonatorilor principali de credite, să majoreze, la poziţii distincte, veniturile bugetului de stat, precum şi creditele de angajament și creditele bugetare prevăzute în bugetele acestora cu sumele virate potrivit alin. (13).
  • (15) Se autorizează ordonatorii principali de credite să detalieze influenţele aprobate potrivit alin. (14) în buget şi în anexele la acesta şi să le comunice Ministerului Finanţelor, în termen de 5 zile lucrătoare de la majorare.
  • (16) Până la data de 22 decembrie a anului bugetar, sumele rămase neutilizate, determinate ca diferenţă între veniturile încasate potrivit alin. (13) şi plăţile efectuate, se virează de către ordonatorii principali de credite din contul de venituri ale bugetului de stat în care au fost încasate într-un cont de disponibil deschis pe numele acestora la Trezoreria Statului;
  • (17) Sumele virate potrivit alin. (16) se transferă în primele 5 zile lucrătoare ale anului bugetar următor de către ordonatorii principali de credite în contul de venituri ale bugetului de stat prevăzut la alin. (13), urmând procedura prevăzută la alin. (14) – (15), şi se utilizează în anul bugetar următor cu aceeaşi destinaţie.”

Principalii titularii de acorduri petroliere în perimetre offshore şi onshore de adâncime sunt: OMV Petrom, Romgaz și BSOG.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: