Banca Mondială anticipează un avans al PIB-ului României de 4% în acest an, o adâncire a deficitului contului curent la 2,3% din PIB, de la 1,1% în 2015 și o accelerare a consumului privat cu 6% față de anul precedent, reiese din cel mai recent raport al instituției, axat pe impactul încetinirii Chinei asupra Europei și Asiei Centrale.
Banca Mondială anticipează un avans al importurilor de 7,7% față de 2015, ritm superior celui de creștere al exporturilor, de 5,9% în 2016.
Instituția identifică la rândul său o serie de riscuri pe termen scurt la adresa sustenabilității finanțelor publice, riscuri determinate de contextul extern incert și de măsurile populiste ce ar putea fi promovate în apropierea alegerilor generale.
”Revizuirea legii salarizării unitare din domeniul bugetar ar putea duce la creșterea presiunilor pe partea de cheltuieli și ar putea amplifica riscul României de a reintra în procedură de deficit excesiv. Pe termen mediu, politica fiscală ar trebui să se axeze pe o rebalansare, de la stimularea consumului, la susținerea unei creșteri sustenabile pe termen lung”, se arată în raportul Băncii Mondiale.
Din estimările instituției reiese că rata sărăciei din România, respectiv procentul populației care trăiește cu mai puțin de 5 dolari pe zi, ar urma să scadă în 2016 la 25,6%, de la 27,4% cu un an înainte.
O politică de natură să ducă la scăderea sărăciei este introducerea venitului minim de inserție, mai notează Banca Mondială.