24 iulie, 2020

Sute de credincioși musulmani au participat vineri la prima rugăciune musulmană ce are loc la Catedrala Sfânta Sofia, din Istanbul, după 86 de ani în care aceasta a funcționat ca muzeu.

La începutul ceremoniei, președintele Recep Erdogan, cel care a decis retransformarea acesteia în moschee, a rostit câteva cuvinte din Coran.

Un panou verde cu inscripţii aurii în turcă, arabă şi engleză afişează acum noua denumire: Marea Moschee Hagia Sophia, scrie Agerpres. Podeaua este acoperită cu un covor de culoare turcoaz aprins, iar perdele albe acoperă, la ora rugăciunii musulmane, mozaicurile cu icoanele Fecioarei Maria sau pruncului Iisus şi alte simboluri creştine. Schelele pentru lucrările de restaurare la monumentul din patrimoniul mondial UNESCO sunt parţial mascate cu un panou mare de culoare maro, cu versete din Coran.


Măsurile de distanţare pentru evitarea răspândirii coronavirusului au fost ignorate în bună măsură. Oamenii s-au aşezat pe şaluri şi covoare în piaţa dintre Sfânta Sofia şi Moscheea Albastră, iar la barierele de securitate s-au adunat alte zeci care doreau să intre.

Construită de împăratul bizantin Justinian în anul 537, când a fost cea mai mare biserică din întreaga creştinătate, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee în 1453 de sultanul Mahomed al II-lea Cuceritorul, după ce otomanii au ocupat Constantinopolul şi şi-a păstrat acest statut până la decretul din 1934 al lui Mustafa Kemal Ataturk, părintele statului turc modern, laic. În 10 iulie anul acesta, Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia, a anulat decretul respectiv, iar după câteva ore, actualul preşedinte a semnat un altul, prin care a retransformat edificiul în lăcaş de cult musulman.

Biserica ortodoxă greacă, ”în doliu” – au bătut clopotele în biserici iar steagurile au fost coborâte în bernă

Bisericile ortodoxe din Grecia se aflau vineri „în doliu”, în momentul în care mii de musulmani au participat la prima rugăciune în fosta catedrală Sfânta Sofia din Istanbul.

În întreaga Grecie, clopotele bisericilor au bătut în toate lăcaşurile de cult, iar steagurile lor au fost coborâte în bernă pentru a protesta împotriva a ceea ce arhiepiscopul Ieronymos, şeful Bisericii Ortodoxe greceşti, a numit un „sacrilegiu” al fostei bazilici a Imperiului bizantin.


Astăzi „este o zi de doliu pentru întreaga creştinătate”, a spus Patriarhul, care va rosti o liturghie în cursul serii la Catedrala din Atena şi va citi Imnul Acatist al Maicii Domnului.

Sfânta Sofia este „un simbol al credinţei noastre şi un monument universal al culturii”, a adăugat arhiepiscopul Ieronymos.

„Pentru noi, grecii ortodocşi, Sfânta Sofia este astăzi mai mult ca oricând în mintea noastră. Inima noastră bate acolo”, a declarat vineri premierul grec Kyriakos Mitsotakis pentru jurnalişti.

„Ceea ce se întâmplă astăzi la Constantinopol nu este o manifestare a puterii, ci dimpotrivă, un semn de slăbiciune”, a adăugat el, acuzând Turcia că „insultă patrimoniul secolului XXI”.

Organizaţii religioase şi naţionaliste au anunţat manifestaţii la Atena şi Salonic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: