28 decembrie, 2015

prima casaGuvernul alocă, în 2016, un plafon suplimentar de garanții în valoare de 1,3 miliarde de lei pentru programul ”Prima Casă”, la care se adaugă alte 200 de milioane de lei din sumele eliberate ca urmare a rambursărilor de credite în derulare, se arată într-un proiect de hotărâre publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Suma este de două ori mai mică decât cea din acest an, când valoarea garanțiilor a fost de 2,8 miliarde de lei (2,6 miliarde de lei – plafonul inițial, suplimentat cu 200 de milioane de lei la finele anului)

” În stabilirea plafonului de garanții care pot fi emise în cadrul Programului Prima casă s-a avut în vedere creșterea venitului disponibil al populației, în condițiile măsurilor de relaxare fiscală și de creșteri salariale adoptate, precum și a perspectivelor de creștere economică, toți acești factori favorizând relansarea creditării în economia românească”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.


De asemenea, Guvernul propune reducerea dobânzilor maxime pe care băncile le pot percepe pentru creditele ”Prima Casă”, de la 2,5 punte procentuale peste nivelul ROBOR la trei luni, la 2 puncte.

”Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor și având în vedere nivelul actual al condițiilor de dobândă aferente creditelor ipotecare față de cele aferente momentului inițial al stabilirii ratei dobânzii aferente creditelor acordate în cadrul programului (în condițiile în care există bănci care utilizează deja un nivel al ratei dobânzii sub cel maximal) se propune o modificare a nivelului ratei de dobândă în sensul reducerii marjei maxime aplicate la ROBOR 3M de la 2,5% la 2%”, se arată în proiect.

Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul programului ”Prima Casă” se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.

De la lansarea programului, în anul 2009 au fost acordate peste 166.000 de garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3,2 miliarde de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei, din care, în anul 2015 până în prezent au fost emise 30.070 de garanții în valoare de 2,5 miliarde de lei de lei. În cadrul Programului, rata de default este de 0,2%, până în prezent fiind executate 401 garanții.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: