11 ianuarie, 2018

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, asistă vineri la semnarea contractului de achiziție pentru 227 transportoare blindate Piranha V, anunță un comunicat al ministerului.

Guvernul României a adoptat, pe 29 noiembrie 2017, hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape a programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems.

Hotărârea de Guuvern a fost emisă în baza unui memorandum de înțelegere cu producătorul american de vehicule militare, semnat pe 10 octombrie 2017, pentru producerea de transportoare blindate la Uzina Mecanică Bucureşti.


Compania americană, anunța la acel moment guvernul, va transfera tehnologie în România, primele transportoare urmând să fie achiziționate de către MApN în unul dintre programele de înzestrare aprobate de CSAT.

Între planurile guvernului se numără și producția de transportoare blindate, altă categorie, în parteneriat cu compania germană Rheinmetall. Construcția acestor transportoare ar urma să se desfășoare la Moreni, în judeţul Dâmboviţa. Tor cu Rheinmetall ar urma să se producă rachete, la uzina Electromecanica Ploieşti.

Transportorul blindat pentru trupe 8×8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar, susține MApN, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: