10 aprilie, 2019

Luna martie a consemnat o inflamare a prețurilor și mai accentuată decât cea din februarie, confirmând îngrijorările exprimate în ședința de politică monetară a Băncii Naționale a României (BNR) de marți.

Rata anuală a prețurilor de consum (IPC) a afost de 4,03% în luna martie, în creştere de la 3,83% în februarie, care era deja peste limita maximă a intervalului ţintit de BNR.

Preţurile au urcat mai mult după calculul pe baza armonizată european (IAPC), cu 4,2% în luna martie 2019 față de ac eeași luină a anului trecut, a anunţat miercuri Institutul Național de Statistică (INS).


BNR a avertizase în ajun că „rata anuală a inflației se va menține probabil pe orizontul scurt de timp peste limita de sus a intervalului țintei (3,5%) și pe o traiectorie semnificativ mai înaltă decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din februarie 2019, care anticipa plasarea ei la 3,0% în decembrie 2019 și la 3,1% la finele anului 2020”.

BNR a publicat, marţi, minuta şedinţei de politică monetară din 2 aprilie în care relevă creşterea dezechilibrelor macroeconomice, mai ales ca urmare a prevederilor OUG 114, chiar şi modificate ulterior.

Surse importante de incertitudini sunt și conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, precum și măsurile fiscale și bugetare implementate în acest an, de natură să exercite efecte semnificative asupra activităţii economice, dar și asupra potențialului de creștere a economiei”, spune documentul citat.

Cifrele

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2018 – martie 2019) faţă de precedentele 12 luni(aprilie 2017 – martie 2018), calculată pe baza IPC, este 4,4%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,1%.


Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,45%,în martie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 4,15%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 3,18%, mai spun datele INS.

Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (26,33%), alte legume şi conserve de legume (20,63%) şi citrice (10,28%).

În martie, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 3,82%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: