Prețurile petrolului au crescut cu aproape 3%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, vineri, traderii anticipând perturbări de aprovizionare, în urma impunerii celui mai amplu pachet de sancțiuni americane care vizează veniturile din petrol și gaze ale Rusiei, scrie Reuters.
Administrația președintelui Joe Biden a impus noi sancțiuni care vizează producătorii de petrol ruși, tancurile petroliere, intermediarii, traderii și porturile, având ca scop să lovească fiecare verigă a lanțurilor de producție și distribuție ale petrolului din Moscova.
Contractele futures pentru țițeiul Brent s-au stabilizat la 79,76 dolari pe baril, în creștere cu 2,84 dolari sau 3,7%, după ce au depășit pragul de 80 de dolari pe baril pentru prima dată din 7 octombrie.
Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate au crescut cu 2,65 dolari sau 3,6%, ajungând la 76,57 dolari pe baril, de asemenea cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.
La cel mai ridicat nivel al sesiunii, ambele contracte au fost în creștere cu peste 4%, după ce traderii din Europa și Asia au circulat un document neverificat care detalia sancțiunile.
Surse din comerțul cu petrol rusesc și rafinarea din India au declarat pentru Reuters că sancțiunile vor perturba grav exporturile de petrol rusesc către principalii săi cumpărători, India și China.
„India și China se grăbesc acum să găsească alternative,” a declarat Anas Alhajji, partener principal la Energy Outlook Advisors, într-un videoclip postat pe rețeaua socială X.
Sancțiunile vor reduce volumele de export de petrol ale Rusiei și le vor face mai scumpe, a spus analistul UBS Giovanni Staunovo.
Momentul impunerii sancțiunilor, cu doar câteva zile înainte de inaugurarea președintelui ales Donald Trump, face probabil ca Trump să mențină sancțiunile în vigoare și să le folosească drept instrument de negociere pentru un tratat de pace în Ucraina, a adăugat Staunovo.
Prețurile petrolului au fost, de asemenea, susținute de frigul extrem din SUA și Europa, care a crescut cererea de păcură pentru încălzire, a declarat Alex Hodes, analist la firma de brokeraj StoneX.
„Avem mai mulți clienți în portul New York care au înregistrat o creștere a cererii de păcură pentru încălzire,” a spus Hodes. „Am observat o cerere mai mare și pentru alte combustibili de încălzire,” a adăugat el.
„Anticipăm o creștere semnificativă de la an la an a cererii globale de petrol, cu 1,6 milioane de barili pe zi, în primul trimestru al anului 2025, impulsionată în principal de cererea pentru păcură, kerosen și GPL,” au scris analiștii JPMorgan într-o notă de vineri.
(Citește și: ”Bursele europene au închis pe minus, din cauza datelor care sugerează că dobânzile din SUA vor scădea mai încet. Evoluția BVB”)
***