10 octombrie, 2021

Prețul mediu al locuințelor din România a crescut cu 33,6% față de anul 2015 în al doilea trimestru al anului curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Graficul care prezintă modificarea acestui preț, precum și a nivelului chiriilor între 2010 și T2 2021 ar putea conduce la IMPRESIA că în România scumpirile au fost relativ reduse.

Efectul de bază al unor prețuri inflamate nejustificat în 2010 și-a spus cuvântul și doar de aceea apărem pe locul 23 din 27, cu cea mai redusă valoare pozitivă în clasamentul european (doar Spania, Cipru, Italia și Grecia apar mai jos decât noi, cu scăderi al prețurilor locuințelor comparativ cu finalul primului deceniu al secolului, ceea ce ar trebui să constituie și un avertisment în privința comportamentului socio-cultural).

Mai degrabă, se poate decela poziționarea noastră atipică în UE, din perspectiva avansului mai mic al prețurilor la locuințe decât al chiriilor, dispunere regăsită doar Irlanda și Finlanda pe partea pozitivă și în cele patru state menționate anterior, din domeniul negativ (de reținut, Spania și Italia cu creșteri de chirii în pofida scăderii costului caselor).


După temperarea pieței până la ieșirea din criză, revenirea s-a făcut aproape de media UE

Din seria statistică pentru T2 între anii 2010 și 2021, calculată în baza referinței RECENTE, constituite de anul 2015, se poate observa că prețul locuințelor a scăzut sistematic în perioada 2010 – 2014, până la ieșirea din criza precedentă.

După care a avut un trend crescător, pentru a ajunge în T2 2021 aproape de nivelul mediu din UE (133,6 la noi față de 135,21 media UE).

Cu toate acestea, din perspectiva faptului că se contează pe termen mediu și lung pe domeniul construcțiilor de locuințe pentru a avea o creștere robustă a PIB, ar merita să medităm la modificarea semnificativă a perspectivei față de situația din urmă cu doi ani, înainte de pandemie și de noua criză economică.


Din modul în care arăta atunci același tip de infografic al Eurostat, care a motivat „efervescența” recentă a achiziițiilor de locuințe, oportunitatea de a cumpăra pentru a închiria (sau, eventual, a vinde dacă nu se mai justifică închirierea) se va diminua și cel mai probabil, ne vom alinia treptat la evoluțiile din Europa Centrală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: