18 februarie, 2023

Prețul gazelor naturale europene a scăzut la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, sprijinind evoluția activități economice din UE și dând o nouă lovitură efortului de finanțare a războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina, transmite Financial Times.

Prețul de referință a gazului a scăzut vineri sub 50 de euro pe megawat oră, pentru prima dată în aproape 18 luni. Cotația a coborât până la 48,9 de euro/MWh, pe măsură ce traderii raportează o încredere tot mai mare că țările europene vor evita penuria în această iarnă, dar și în următoarea. Valoarea de referință pentru gaz a atins un vârf la peste 300 de euro/MWh în august 2022.

Ajutate de vremea blândă, rezervele ample și eforturile de găsire a unor surse alternative, prețurile gazelor europene au scăzut cu până la 85% din august 2022, când reducerile mari ale aprovizionării din Rusia au generat temeri cu privire la posibile întreruperi.


„Europa pare că s-a îndepărtat cu succes de gazul rusesc”, a spus Henning Gloystein, de la firma de consultanță Eurasia Group. El a adăugat că gazul este „încă scump, dar nu mai trebuie să ia în calcul riscul unei penurii totale”.

Revenirea prețurilor la nivelurile din 2021 marchează un regres pentru Putin înainte de prima aniversare a războiului din Ucraina, pe 24 februarie.

Veniturile energetice ale Moscovei, care au crescut inițial după invazie și au contribuit la finanțarea ofensivei militare a Kremlinului, au scăzut acum. Petrolul Rusiei se vinde acum la un preț foarte scăzut, iar prețurile gazelor nu mai sunt suficient de mari pentru a compensa scăderea volumelor exporturilor.

Scăderea prețurilor la gaze a alimentat, de asemenea, așteptările că țările UE și Marea Britanie ar putea înregistra doar o recesiune ușoară în acest an sau ar putea chiar evita complet o contracție economică. Comisia Europeană spune că scăderea prețurilor, dar și cheltuielile guvernamentale și ale gospodăriilor, au stimulat perspectivele pe termen scurt ale UE.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: