3 august, 2021

Prețul electricității a bătut încă un record istoric din această vară, cotând la 981 de lei / MWh pe piața spot cu livrare joi (piața pentru ziua următoare – PZU) a bursei de energie OPCOM de la București, sub tensiunea cererii venite din Ungaria. Piața din Ungaria și alte cinci piețe din Europa Centrală și de Est sunt cuplate cu piața noastră la nivel de preț, traderii căutând ofertele cele mai avantajoase.

Recordul istoric înregistrat în tranzacția înregistrată miercuri (pentru livare joi) este al doilea cel mai mare preț spot înregistrat pe piața de la București, după cel de 885 de lei / MWh, atins la o tranzacție din 29 iulie cu livrare în 30 iulie. Atunci sistemul energetic a fost pus în situația de a face față opririi neașteptate a unuia dintre reactoarele centralei de la Cernavodă.

Cererea maghiară, peste tensiunile interne


Un alt maxim istoric s-a înregistrat tot în tranzacțiile cu livrare în 3 iulie,  la prețul mediu zilnic pe PZU care a ajuns la  672 de lei/MWh, potrivit datelor bursei de energie, OPCOM.

Prețurile spot au crescut miercuri pe toate piețele din Europa, cu peste 20% față de ziua precedentă, inclusiv pe cele 6 piețe central europene cuplate la nivel de preț. În Ungaria prețul a fost de 200 euro / MWh, ceva mai mare decât cel record din România, de 981 lei / MWh.

Cele 6 piețe cuplate sunt, în afară de România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria, Polonia și Germania.

În acest context, în intervalul orar 19.00, pentru care s-a înregistrat cel mai recent maxim istoric, rețeaua din România exportă energie electrică spre cea ungară (la un nivel de 426 MW), valoarea maxim posibilă commercial, potrivit e-nergia.

Comportamentul volatil al traderilor


Scumpirea electricității se va resimți mai devreme sau mai târziu și la consumatorul final, și pentru că este o tendință înregistrată la nivel global, inclusiv ca urmare a scumpirii certificatelor de emisii poluante, antrenate de politica de trcere la resurse de energie regeneabile.

Tensiunile de pe piața locală a electricității exprimă, însă,  și dezechilibrele create de comportamentul nesigur al furnizorilor declanșat anul trecut de șocul coronavirus, când cererea scăzuse dramatic și continuat anul acesta prin concentrarea pe piața pentru ziua următoare în defavoarea piețelor pe termen (mai) lung.

Fenomenul a provocat  deja insolvențe, printre care cea a Getica 95 Com, cel mai mare furnizor de pe piața concurențială.

(Citiți și: „Insolvența îi amenință și pe alți furnizori de electricitate în afară de Getica 95 Com – ministrul Energiei”)

În România, însă, electricitatea se scumpește și din cauza faptului că sunt atrase puține fonduri europene pentru investiţi, potrivit experților în domeniu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: