11 octombrie, 2013

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat vineri că, în cazul Ordonanţei de Urgenţă referitoare la Codul insolvenţei, controlul de constituţionalitate s-ar putea face pe mai multe articole, nu doar pe cele cuprinse în sesizarea Avocatului Poporului.

Augustin Zegrean a declarat corespondentului de Suceava al MEDIAFAX că există o situaţie în care CCR se poate pronunţa nu doar asupra articolelor cu care a fost sesizată, ci poate extinde controlul – dacă articolele respective au legătură cu altele din textul OUG supusă controlului de constituţionalitate.

„Noi suntem ţinuţi de sesizare pentru că nu ne putem sesiza din oficiu în nicio împrejurare decât când sunt propuneri de modificare a Constituţiei. Atunci obligatoriu ne pronunţăm. În situaţia asta ne pronunţăm numai pe ce am fost sesizaţi, dar dacă articolele cu care am fost sesizaţi au legătură cu alte articole din ordonanţă putem să ne extindem controlul şi asupra celorlalte”, a declarat preşedintele CCR, pentru MEDIAFAX.


CCR nu a stabilit un termen pentru judecarea acestei excepţii de neconstituţionalitate şi că se aşteaptă mai întâi raportul judecătorului raportor.

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa, invocând lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă de articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie, „privind obligativitatea respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, cât şi a neretroactivităţii legii”, potrivit unui comunicat de presă al Avocatului Poporului.

În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a articolului 81 alineatul 3 şi a articolului 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

„Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 1 alin. (5) şi art. 15 alin. (2) din Constituţie, privind obligativitatea respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, cât şi a neretroactivităţii legii”.


Cea mai controversată prevedere din noua formă a Codului insolvenţei adoptată pe 2 octombrie de guvern este cea referitoare la ridicarea licenţei posturilor de televiziune şi radio,  până la data data confirmării planului de reorganizare (articolul 81, alineatul 3), precizare ce nu figura în varianta elaborată de experţi.

Un alt articol foarte contestat este cel care prevede retroactivitatea Legii: actul normativ „se aplică şi procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art. 183-203, care se aplică doar cererilor introduse după data intrării în vigoare a acesteia” (articolul 348).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: