Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a solictat, vineri, preeșdintelui Traian Băsescu declanșarea procedurilor privind începerea urmăririi penale a fostului ministru al Transporturilor, liberalul Ovidiu Silaghi (foto), pentru presupuse infracțiuni de trafic de influență.
”În conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Silaghi Ovidiu Ioan, fost ministru al transporturilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată”, a informat Parchetul General.
”Faptele reținute în sarcina acestuia au fost săvârşite în perioada în care avea calitatea de ministru al transporturilor și formează obiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție”, a adăugat sursa citată.
Solicitarea lui Nițu vine imediat după ce procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Kovesi, îi solicitase procurorului general să transmită la Cotroceni adresa privind urmărirea penală a lui Ovidiu Silaghi.
Kovesi a declanșat aceste proceduri către președinte după ce a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea Parlamentului prin care Silaghi a renunțat la mandatul de deputat.
PNL l-a trimis, însă, pe Ovidiu Silaghi în funcția de europaralmentar, în locul lui Cristian Bușoi, care a venit la București, preșdinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate.
Potrivit unor surse europene liberale, procurorii DNA ar putea fi nevoiți să ceară la Parlamentul European încuviințarea urmăririi penale a lui Silaghi.
”Cererea va fi supusă Comisiei de afaceri juridice a Parlamentului European, iar plenul va decide printr-o rezoluție asupra ridicării sau menținerii imunității europarlamentare”, au precizat sursele.
Contactat de cursdeguvernare.ro, democrat-liberalul Sebastian Bodu, membru al Comisiei de afaceri juridice a PE, a opinat că, în mod normal, procurorii nu ar avea nevoie de ridicarea imunității lui Ovidiu Silaghi pentru urmărirea penală a acestuia, întrucât faptele de care este acuzat nu au legătură cu mandatul de europarlamentar, însă există posibilitatea ca Silaghi să ceară Parlamentului European să-i protejeze imunitatea parlamentară.
”Dacă mă uit în protocol, nu este nevoie de ridicarea imunității, pentru că presupusele fapte nu au fost săvârșite în calitate de europarlamentar. Procedura privind imunitatea prevede, însă, douîă posibilități: fie procuorii cer ridicarea imunității, fie un europarlamentar, pentru care procurorii au demarat acțiuni judiciare, cere Parlamentului European să i se protejeze imunitatea europarlamentară. Dacă Ovidiu Silaghi va cere o astfel de protecție, noi, la Comisie, vom analiza”, a explicat Bodu.
Într-adevăr, Protocolul privind privilegiile si imunitatile Comunitatii Economice Europene prevede, la art. 8, că europarlamentarii ”nu pot fi cercetati, retinuti sau urmariti în justitie datorita opiniilor sau voturilor exprimate în contextul exercitarii functiilor lor”.
Dosarul Ovidiu Silaghi-Nelu Iordache
În 19 august, DNA a declanșat luni procedurile pentru urmărirea penală a lui Ovidiu Silaghi, pe atunci deputat PNL, sub acuzația că liberalul ar fi luat mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache.
În acel moment, Silaghi era propus de către PNL și premierul Victor Ponta pentru postul de ministru al Transporturilor.
Acuzațiile la adresa sa se referă la ”fapte despre care există indicii și date că ar fi fost săvârșite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor”, în Guvernul Ponta I.
La rândul său, Iordache este urmărit penal, în stare de arest preventiv, pentru presupuse fraude cu fonduri europene, referitoare la construcția autostrăzii Nădlac-Arad.
Procurorii susțin că au ”indicii și date temeinice” potrivit cărora, în cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, rimit de la Iordache 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul Comoaniei de Autostrăzi, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”.
Cel care l-a denunțat pe Ovidiu Silaghi că ar fi luat mită este chiar omul de afaceri Nelu Iordache, aflat în arest preventiv.
”În acest context am înţeles ce am de făcut, adică să-i dau ministrului Silaghi Ovidiu o sumă de bani. Având în vedere că pierderea lunară suferită B A T A S.A. cu acele curse noi a fost de aproximativ 250.000 EURO, am considerat că a-i da lui Silaghi Ovidiu suma de 200.000 EURO ar fi suficient pentru a temporiza o vreme tendinţele acestea de reziliere a contractelor”, se arată în denunțul făcut de Nelu Iordache la DNA, citat de Evz.ro.
În urma declanșării procedurilor penale, Silaghi și-a retras nominalizarea pentru Ministerul Transporturilor, susținându-și însă nevinovăția.