17 noiembrie, 2012

Preşedintele Traian Băsescu a ironizat vineri poziţia Guvernului României de folosire a dreptului de veto în Consiliul European împotriva scăderilor de fonduri UE şi a subşiniat că va pune veto numai în cazul în care decizia supusă votului încalcă Tratatul Uniunii Europene.

Premierul Victor Ponta a anunţat joi, după o discuţie cu preşedintele, că Guvernul îl susţine pe preşedinte ca la Consiliul European să folosească dreptul de veto împotriva unei propuneri a preşedintelui Consiului European Herman Van Rompuy, de scădere a fondurilor europene din Politica de coeziune şi Politoca agricolă comună ale UE pentru anii 2014-2020.

„De la anunţul de ieri, toate statele contributoare, şefii lor de stat s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles.


Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dacă se încalcă Tratatul. De opt ani, nu am văzut niciun stat depunând, făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. Nu am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluţii”, a replicat Băsescu, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări.

În context, el a calificat drept ridicolă folosirea vetoului în cazul în care nu decizia căreia i se aplică nu încalcă Tratatul de la Lisabona.

„Deci, nu te poţi duce la donatori şi să spui: „doamna Merkel, dacă nu-mi dai atât, eu îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin”. E ridicol! Deci veto-ul se utilizează şi eu sunt un adept al utilizării lui în situaţia în care se încalcă Tratatul”, a mai spus şeful statului.

Guvernul să plătească datoriile, nu să cumpere maşini

Traian Băsescu i-a mai reproşat Guvernului Ponta că în loc să plătească arieratele către firme, cheltuieşte fondurile pentru achiziţionarea de automobile în administraţie.


„Am înţeles că Guvernul s-a hotărât să cumpere maşini şi valoarea maşinilor să nu depăşească 18.000 de euro. Cred că este una din măsurile neinspirate pe sfârşit de an, dar este caracteristică guvernărilor noastre. Banii de investiţii – pentru că maşinile noi înseamnă investiţii – banii de investiţii se duc în maşini până la 18.000 de euro valoare, ceea ce înseamnă că nu va fi Dacia de 7500 sau Fordul B-Max, vor fi maşini mai serioase – aceşti bani sunt bani cărora le spui „bani de investiţii”, pentru că sunt achiziţii de maşini noi. Dar cred că o măsură corectă a Guvernului ar fi fost ca aceşti bani, cât or fi ei, mai mulţi, mai mari, dacă nu s-au cheltuit, şi aşa am avut investiţii reduse, măcar să fie utilizaţi la plata facturilor restante la diverse ministere, pentru că deja, blocajul economic devine tot mai consistent”, a afirmat preşedintele.

În context, Băsescu a atras atenţia că instabilitatea politică a determinat ieşiri de capital din România.

„Intrările nete de capital sunt încă pozitive dar, spre exemplu, în (…) aveam 19 miliarde de euro intrări nete de capital, iar acum avem 3 miliarde. Îngrijorător nu este faptul că încă avem intrări nete pozitive, îngrijorătoare este viteza de scădere a intrărilor nete de capital – de la 19 miliarde am ajuns la 3 şi riscăm ca anul viitor, în lipsa unei situaţii politice stabile, să trecem pe intrări nete negative. Este un semnal de alarmă pe care îl trag către clasa politică, pentru că ieşirile de capital au fost în primul rând stimulate de instabilitatea politică”, a spus şeful statului.

El a criticat ca nerealiste programele de guvernare propuse de partidele politoce în campanie.

„Privesc la partide şi toate vin, care cu reduceri de TVA, care cu reduceri de cote unice, care cu toate ofertele pământului. Niciunul nu aşază un buget realist, să vedem că există baza corectă de realizare a acestor reduceri de care vorbeşte toată lumea.

Eu cred că marea prioritate pentru la anul este să menţinem stabilitatea fiscală şi să facem pasul următor în aplicarea Legii pensiilor, adică indexarea, pentru că e scrisă în mult-hulita lege, plecând de la Legea pensiilor, plecând de la realitatea că de trei ani pensiile nu au mai fost indexate, cred că ar trebui analizată posibilitatea indexării pensiilor, înainte de a vorbi de toate procesele de reduceri şi nu ştiu ce, de fiscalitate.

Cred că esenţa este: stabilitate fiscală, iar partidele care se întrec în a vinde gogoşi pe televiziuni, să vină cu oferta lor de reduceri de peste tot, alături de un buget de care să spunem toţi: da, este realist din punct de vedere al veniturilor”, a mai arătat Traian Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: