28 iunie, 2013

Președintele Traian Băsescu a informat, vineri, Consiliul European că România își va exploata propriile resurse energetice fără să mai aștepte aprobările externe, după ce proiectul gazoductului Nabucco, în care era implicată țara noastră, a picat.

Șeful statului a menționat că România își va redefini strategia energetică, astfel încât să accelereze explorarea și apoi exploatarea rezervelor de gaze de șist, precum și extracția gazelor din Marea Neagră deja confirmate.

„Am informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse şi fără a aştepta aprobarea nimănui. Fără a intra în detalii, vă pot spune că opţiunea mea acum este fără niciun fel de dubii că România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist şi să evalueze şi să treacă la exploatarea gazelor şi ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră”, a afirmat Băsescu după reuniunea de la Bruxelles.


”Trebuie să ne schimbăm strategia energetică urgent şi să accelerăm procesele, pentru a ajunge cât mai rapid la exploatare”, a mai afirmat șeful statului.

Despre posibile interconectări cu TAP: Nu sunt în pubertate politică

Traian Băsescu a lăsat să se înțeleagă că proiectul Nabucco nu a primi susținere la nivelul Uniunii Europene și a ironizat declarațiile unor lideri ai Comisiei Europene potrivit cărora România ar urma să beneficieze de extensii ale conductei Trans-Adriatice.

”Sigur că România ar fi avut de câştigat dacă proiectul Nabucco se făcea. Eu nu sunt la vârsta pubertăţii să cred afirmaţia făcută, că au câştigat amândoi, pentru că din TAP vom face nişte prelungiri care vor acoperi statele prin care ar fi trebuit să treacă Nabucco. Am trecut de vârsta pubertăţii politice”, a spus Băsescu.

El a catalogat afirmațiile unor lideri europeni drept ”vorbe de consolare”.


”Sigur, sunt vorbe de consolare, dar România trebuie să-şi ia soarta energetică, soarta strategiei energetice, în mâini”, a spus Băsescu.

El a arătat că tehnologiile pentru exploatarea gazelor de şist au evoluat foarte mult faţă de imaginile din America, de la începutul utilizării gazului de şist, în care se prezentau efecte nocive ale exploatării.

”Avem alternativă şi trebuie să o punem în aplicare”, a declarat președintele despre gazele de șist.

Șeful statului a recunoscut că România nu deține tehnologii moderne de explorare și exploatare a gazelor de șist, dar poate aduce companii străine care au aceste tehnologii.

”Aţi văzut, probabil, că cel mai prestigios producător de pompe de extracţie ţiţei şi gaze, Lufkin, a deschis o mare fabrică lângă Ploieşti, săptămâna trecută, cu o investiţie de 140 de milioane de dolari şi produce cele mai performante pompe”, a spus Băsescu.

”Trebuie să aducem în ţară ori firme, ori să aducă firmele noastre tehnologii în care să revenim asupra puţurilor de extracţie ţiţei pe care le-am abandonat şi care au doar o treime din cantitate extrasă. Între timp, tehnologiile au evoluat, sunt tehnologii de extragere a cantităţilor de ţiţei în procente mult mai mari decât cele de până acum”, a completat el.

Propunerea de conectare la South Stream : O ”copilărie”, noi avem nevoie de diversificarea surselor

Președintele a catalogat drept o copilărie și propunerea Kazahstanului ca România să se conecteze la conducta rusească South Stream pentru a cumpăra gaze kazahe.

”Am văzut idei de genul că nu are nimic, acum vrem şi noi în South Stream. E o copilărie, obiectivul României este să îşi diversifice sursele de aprovizionare”, a spus Traian Băsescu.

El a explicat că România urmărește diversificarea surselor de energie, în timp ce conducta South Stream ar accentua dependența României de gazul rusesc.

”South Stream este menţinerea sursei de aprovizionare. România nu vrea să rămână dependentă de un singur furnizor”, a arătat șeful statului.

Kazahstan vrea să vândă României gaze naturale printr-o extensie a conductei South Stream, operată în principal de compania rusească Gazprom, a informat, joi, Guvernul de la București, în urma unei întrevederi avute de premierul Victor Ponta cu omologul său kazah Serik Akhmetov, la Astana.

”Partea kazaha a avansat părţii române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazahstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România”, a precizat Guvernul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. … si, de asemenea, in contextul discutiei despre regionalizare, inteleapta conducere va insista ca partea de sud-est a teritoriului sa capete atat frumosul nume de Chevronia, cat si o autonomie extrem de larga, mai ales in ceea ce priveste impunerea unor reglementari proprii in materie de exproprieri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. … si, de asemenea, in contextul discutiei despre regionalizare, inteleapta conducere va insista ca partea de sud-est a teritoriului sa capete atat frumosul nume de Chevronia, cat si o autonomie extrem de larga, mai ales in ceea ce priveste impunerea unor reglementari proprii in materie de exproprieri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: