Premierul și președintele Traian Băsescu se vor întâlni marți, la cererea premierului, pentru a discuta bugetul pe 2014 și pentru a găsi soluții la impasul apărut după ce șeful statului a anunțat că nu semnează memorandumul cu FMI până când Guvernul nu scoate taxa de 7 eurocenți din Codul fiscal și din calculele bugetare pe 2014.
Președintele a acceptat și a fixat întâlnirea pentru marți, la ora 17.00.
La întâlnire ar urma să participe și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ministrul Finanțelor – Daniel Chițoiu, și ministrul Bugetului – Liviu Voinea.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că acordul de coabitare, semnat în 2012 cu şeful statului, este suspendat, având în vedere că preşedintele Traian Băsescu, prin refuzul de a semna Memorandumul cu FMI, a comis „un abuz” şi a intervenit în chestiuni de politică fiscală şi bugetară, care ţin de Executiv: „E evident că preşedintele nu mai respectă acest lucru, deoarece politica fiscală şi bugetară aparţine Guvernului şi Parlamentului, în niciun caz nu preşedintelui. Nu e o chestie de politică externă. E evident un abuz”.
„Acordul de coabitare e ca şi acordul cu FMI: e suspendat de preşedinte până când domnia sa e de acord să semneze”, a spus Victor Ponta, citat de MEDIAFAX.
El a precizat că a aflat de la televizor de intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a nu semna Memorandumul cu FMI, la fel ca ministrul de Finanţe şi ca ministrul Bugetului.
„Nu am crezut că preşedintele va fi atât de iresponsabil. Am crezut că mă va înjura pe la televizor, mă va face în toate felurile, dar va semna documentul. E un nivel superior al iresponsabilităţii la care preşedintele a ajuns şi e vorba de o lipsă de discernământ”, a mai pus premierul.
Cursul leu/euro, la maximul din ultimele două luni și jumătate
Leul s-a depreciat în prima parte a zilei de marți, ca urmare a deciziei preşedintelui Traian Băsescu de a nu aproba memorandul cu FMI. BNR a publicat un curs de referinţă în creştere, la 4,4684 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi jumătate.
”Suspendarea Memorandumului României cu FMI ar putea deprecia leul la 4,5 lei/euro, pe termen foarte scurt, și am putea asista la o respingere a ofertelor băncilor la licitațiile pentru titluri de stat, pe fondul randamentelor în creștere”, a declarat pentru Agerpres, analistul șef al BCR, Eugen Sinca, vicepreședinte al Asociației analiștilor financiar-bancari din România.