Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că este prematură o discuție despre pașaportul de vaccinare, în contextul în care doar o mică parte a populaţiei a fost imunizată canti-Covid. El a mai explicat că Executivul nu a dat mandat niciunui ministru să discute acorduri bilaterale pentru acorduri privind astfel de documente. Declarațiile sale vin după ce ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat, tot vineri, că dorește să ajungă cât mai curând la acorduri de acest tip cu Israel și Grecia, pentru a sprijini turismul românesc.
„Nu avem această discuţie, în acest moment. Este prematur. În momentul în care ai doar un început al campaniei de vaccinare nu poţi să vorbeşti despre un paşaport de vaccinare. Dacă vom avea toată populaţia vaccinată, atunci da, bineînţeles”, a spus Florin Cîţu, la Parlament.
Întrebat dacă se au în vedere discuţii bilaterale cu Grecia şi Israel pe acest subiect, premierul a afirmat: „Nu există un astfel de mandat la nivel de Guvern, nu există niciun mandat să discutăm bilateral cu Grecia pentru un paşaport de vaccinare (…) Guvernul nu a dat un astfel de mandat nici unui ministru”.
Ministrul Claudiu Năsui declarase anterior că, pentru a ajuta turismul din România, că intenționează semnarea unor acorduri cu Grecia și Israel, fără a da un termen sau alte detalii:
„Ce ne dorim să facem noi ca minister care reprezintă industria turistică este să deschidem cât mai mult această industrie pentru toate țările și să avem inclusiv acorduri bilaterale cu anumite țări ca să putem să deschidem pe zona asta. Mă refer la Grecia, la Israel, țări care și-au arătat intenția asta. Încercăm să accelerăm cât mai mult procesul”.
Susținători ai ”pașaportului” de vaccinare în UE
Certificatele digitale de vaccinare care permit oamenilor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronaviurs, probabil vor fi disponibile înaintea verii, a spus cancelarul german Angela Merkel după summit-ul virtual al liderilor din UE, transmite Reuters.
“Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă, joi seara, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.
”Consider că acest proiect trebuie implementat în primăvară – dacă nu în toată Europa, va trebui să o facem la nivel naţional şi prin înţelegeri cu alte state care au politici similare”, a spus Sebastian Kurz, citat de agenţia DPA, la o conferinţă de presă, înaintea summit-ului european online din această seară la care liderii europeni sunt divizaţi în chestiunea creării unor aşa-numite paşapoarte de vaccinare pentru înlesnirea turismului şi călătoriilor în UE.
Cancelarul austriac a susţinut ca ”paşapoarte verzi digitale” pe telefoanele mobile să poată oferi deţinătorilor acestora acces în restaurante, la evenimente culturale, sportive sau pentru turism, nu doar celor care au fost vaccinaţi recent anti-COVID-19, ci de asemenea oricui are un test recent COVID-19 negativ.
Kurz a confirmat că statele UE care au sectoare turistice importante, precum Austria, Grecia, Italia şi Spania, au idei similare în această chestiune.
În schimb, alte state membre, precum Franţa şi Germania, sunt rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID-19, mai ales că procentul persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redus şi s-ar crea discriminări, plus că nu este clar dacă o persoană vaccinată mai poate transmite virusul, notează agenţia DPA, adăugând că de la summitul în desfăşurare nu se aşteaptă o decizie în această chestiune.
Conform unor surse citate de această agenţie discuţiile la summit sunt axate mai mult asupra modalităţilor de recunoaştere reciprocă între statele UE a certificatelor de vaccinare şi de testare.