Prim-ministrul danez Mette Frederiksen (foto) efectuează marți vizite urgente în Europa căutând ajutor și solidaritate în fața insistențelor lui Donald Trump ca Groenlanda să treacă sub controlul SUA.
Premierul danez a mers prima dată la Cancelaria germană pentru a se întâlni cu Olaf Scholz. De aici, Mette Frederiksen îi va vizita pe președintele francez Emmanuel Macron la Paris și pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles.
Confruntată cu acuzația că nu poate asigura securitatea insulei, Danemarca a anunțat luni, potrivit Reuters, că va cheltui peste 2 miliarde de dolari pentru a-și spori prezența militară în Arctica.
Danemarca a cerut aliaților săi europeni să nu escaladeze disputa verbală cu Trump
După primele declarații ale președintelui SUA legate de viitorul Groenlandei, Copenhaga le-a cerut aliaților săi să nu reacționeze la amenințările lui Trump pentru a confruntare publică cu președintele, scrie Financial Times.
Oficialii danezi și europeni au sperat inițial că comentariile lui Trump despre preluarea Groenlandei sunt o tactică pentru a câștiga mai multă influență asupra teritoriului, care a crescut în importanță pe măsură ce Rusia și China caută mai multă influență în Arctica.
În ultimele zile, oficialii europeni și-au dat seama că situația „ar trebui luată mult mai în serios”, a spus FT unul dintre aceștia, având în vedere implicațiile globale ale NATO sau UE care nu au condamnat o încălcare a suveranității naționale de către unul dintre aliații lor.
Premierul Danemarcei s-a întâlnit și cu liderii statelor nordice
Până acum, UE și NATO au decis să minimizeze discuțiile publice din cauza sensibilităților profunde ale Danemarcei în problema Groenlandei și a concluziei că contestarea deschisă a lui Trump nu va face decât să exacerbeze criza.
Premierul Frederiksen s-a întâlnit duminică seara cu omologii săi norvegieni și suedezi și cu președintele Finlandei la Copenhaga, unde problema Groenlandei a fost pusă în discuție. În urma ședinței nu a fost emisă nicio declarație comună.
Poziția secretarului general NATO
Până acum, nu au existat eforturi pentru a coordona declarațiile NATO sau UE în apărarea Danemarcei sau Groenlandei.
Întrebat despre comentariile lui Trump în Groenlanda, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus săptămâna trecută parlamentului european: „Trump a avut dreptate de multe ori…trebuie să dialogăm cu el.”
„Nu este vorba despre cine guvernează sau controlează Groenlanda”, a continuat Rutte. „Desigur, este vorba despre a ne asigura că Arctica rămâne în siguranță”.
Franța, dispusă să trimită trupe în Groenlanda
Franţa ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Groenlanda dacă Danemarca o va cere, lucru pe care ţara nord-europeană nu l-a făcut până acum, dar, în acelaşi timp, exclude posibilitatea ca Statele Unite să invadeze această insulă din Arctica pe care preşedintele american Donald Trump o consideră strategică pentru ţara sa, informează marţi EFE, preluată de Agerpres.
Ministrul de externe francez, Jean-Noel Barrot, a insistat marţi într-un interviu acordat postului Sud Radio că „frontierele Uniunii Europene (UE) nu sunt negociabile” şi că, „dacă Danemarca cere solidaritatea UE, Franţa va răspunde prezent”. Întrebat dacă trimiterea de trupe europene în Groenlanda ar fi posibilă, Barrot a răspuns „de ce nu?”, înainte de a sublinia că au început discuţii despre această problemă cu autorităţile daneze, dar că acestea nu au formulat o astfel de solicitare.
(Citește și: ”FT: Discuție ”cu scântei” între președintele SUA și premierul Danemarcei despre Groenlanda”)
***