16 aprilie, 2021

UPDATE. „Am fost informat ieri, 15 aprilie, de echipa de la Ministerul Sănătății că verifică posibile inadvertențe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorități”, a declarat vineri vicepremierul Dan Barna, după ce premierul Cîțu i-a cerut public să spună dacă știa despre problemele semnalate de Vlad Voiculescu privind subraportarea deceselor COVID-19.

Dan Barna susține că premierul a fost informat chiar joi.


Am solicitat imediat secretarului de stat să facă o notă de informare premierului Florin Cîțu, cu stadiul situației, pentru a putea decide măsurile pe care le va considera necesare în calitate de ministru interimar al Sănătății. Nota a fost transmisă conform nr. de înregistrare la cabinetul premierului ieri, 15 aprilie, la ora 11:05.

Ulterior, în cadrul ședinței de guvern de ieri i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situație în analiză la Ministerul Sănătății legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 și că am cerut să-i fie trimisă și că a primit o notă pe acest subiect. Premierul, ca ministru interimar al Sănătății, mi-a comunicat că va analiza aceste informații”, a mai spus Dan Barna.

Știrea inițială.

Premierul Florin Cîțu îi cere lui Dan Barna, în calitate de coordonator al MS, să spună dacă știa despre faptul că ar exista diferențe între cifrele raportate și cele reale în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de Covid-19.


Aflat împreună cu ministrul de Interne la Cluj-Napoca, premierul a răspuns, vineri acuzațiilor făcute de Vlad Voiculescu privind faptul că ar exista diferenţe fundamentale” între cifrele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din cauza COVID.

Florin Cîțu a spus că cel care coordonează MS este Dan Barna, care nu a prezentat niciodată în nicio ședință de Guvern, vreo notă de informare cu privire la aceste aspecte.

„Îi cer public lui Dan Barna care e coordonatorul MS să spună dacă avea cunoștință de aceste acuzații și cu ce soluții a venit. Dacă avea cunoștință de aceste acuzații și nu le-a prezentat public, ce soluții a dispus. Îi cer să le prezinte în ședința de guvern. Coordonatorul MS e Dan Barna, în nicio ședință de guvern nu au fost note de informare. În nicio ședință nu a fost prezentată nicio notă de informare, aș fi luat măsuri. De fiecare dată mă consult cu toți miniștrii. Au fost miniștri care au adus note de informare cu situații dificile, de fiecare dată ne-am consultat când au prezentat probleme în ședința de Guvern”, a spus Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul a mai spus că tot Dan Barna trebuie să clarifice să acuzațiile lansate de Vlad Voiculescu privind mafia din sistemul de sănătate, protejată de partidele de la conducere. „Îi cer domnului vicepremier Dan Barna să prezinte public în sedința de guvern tot ce știa despre mafia din sănătate. Dacă i s-a adus la cunoștință și ce măsuri a dispus. Până astăzi în guvern nu a fost prezentată nicio notă de informare sau ce măsuri sau dispus cu măsuri privind mafia din sănătate”, a spus Florin Cîțu.

(Citiți și: ”VIDEO/ Vlad Voiculescu, despre sistemul de sănătate: Epoleți, politizare, deprofesionalizare managerială. Bilanțul pe 4 luni pe care și l-a făcut fosul ministru”)

Demisă miercuri de către premierul Florin Cîțu din fruntea Ministerului Sănătății, echipa Vlad Voiculescu – Andreea Moldovan a avut vineri primele reacții într-o conferință de presă.

Ministrul demis a făcut un bilanț sumbru a problemelor din sănătate, a făcut bilanțul măsurilor întreprinse în cele aproape 4 luni de mandat și a răspuns la întrebările presei oferind explicații pentru incidentele care au dus la demiterea sa.

În finalul declarațiilor sale, Vlad Voiculescu a transmis premierului Cîțu:

Avem acum un ministru interimar al Sănătății. O să îl rog pe dl ministru interimar, care ocupă funcția de prim-ministru, să revadă metodologia făcută în guvernarea partidului domniei sale cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID. Nu aș vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm. Investigația pe care am început-o arată diferențe fundamentale între ceea ce se raportează și datele reale.

A doua problemă – situaţia UNIFARM. Unifarm a primit prin OUG 1,2 miliarde, este una din companiile în pericol de dispariţie ale statului român, e unul din marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare, cu siguranţă. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate de partidul care îl susţine pe premier.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: