20 decembrie, 2017

Comisia Europeană a activat miercuri, împotriva Poloniei, Articolul 7 din Tratatul UE, care permite suspendarea dreptului de vot al unui stat membru.

Este o procedură aplicată în premieră și care sancționează așa-numita reformă judiciară din Polonia, prin care partidul de guvernământ PiS încearcă să-și subordoneze total justiția.

Din acest moment, Varșovia are la dispoziție trei luni pentru revizuirea modificărilor legislative care au afectat grav statul de drept, altfel se trece la următorul pas procedural din mecanismul de suspendare a votului.


„Litera legii este esențială pentru statele cooperante. Nu e doar despre Polonia, ci despre cine suntem. Toate statele membre ar trebui să își rezolve aceste probleme. De aceea sperăm într-un dialog constructiv cu autoritățile din Polonia. Aplicarea acestei legi este în interesul Poloniei, ai cetățenilor săi și ai Uniunii Europene.

Facem asta pentru Polonia și pentru cetățenii ei. Fiecare cetățean al UE are nevoie de independența justiției. Puterea UE și a pieței libere stă în egalitatea în fața legii. Judecătorii trebuie să fie capabili să lucreze independent de politică. Sistemul care funcționează face statele mai puternice.

Știu cum vor încerca unii să facă din această decizie un atac asupra Poloniei (…) responsabilitatea noastră este să acționăm, dacă știm că sunt amenințate legile și independența statelor”, a declarat miercuri Frans Timmermans, citat într-un comunicat al CE.

Ultimele legi controversate, adoptate chiar săptămâna trecută

Modificarea legilor Justiției a continuat săptămâna trecută, în pofida avertismentelor Comisiei Europene – cele două camere parlamentare au adoptat două noi legi controversate prin care puterea (legislativul și executivul) vor prelua de facto controlul asupra sistemului judiciar.


Potrivit utimelor reglementări, parlamentul va avea controlul numirii membrilor Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS), organismul ce numește și promovează magistrații.

A fost votată și o prevedere menită să o forțeze pe președinta Curţii Supreme să părăsească această funcție  – legea de pensionare a magistraților a fost redusă, de la 70 la 65 de ani, astfel încât aceasta se va retrage, deși mandatul îi expiră în 2020.

Legile au ajuns la președintele Andrzej Duda, care trebuei să decidă dacă le promulgă sau nu.

Procedura

Concret, Comisia va activa articolul 7 (1):

La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeaşi procedură.

Cu mențiunile:

  • articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie.
  • Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.

Articolul 2 la care se face referire:

Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi.

Ce urmează după 7 (1):

Următoarea etapă este articolul 7(2), prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul.

Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot, cea mai drastică și la care până acum nu s-a ajuns niciodată. E drept și că până acum nimeni nu a mai avut derapaje de o asemenea anvergură.

Reacția Varșoviei

În prima reacție de la Varșovia, un comunicat al Ministerului de Externe precizează că Polonia a „primit cu regret decizia politică, şi nu juridică” a Comisiei Europene, decizie ce „apasă inutil asupra relaţiilor noastre, ceea ce riscă să facă dificilă construcţia înţelegerii şi a încrederii reciproce între Varşovia şi Bruxelles.” 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: