Negocierile purtate zilele acestea la Cairo nu au adus nicio apropiere a pozițiilor celor două părți – Hamas insistă că nu poate accepta decât discutarea încetării totale a războiului, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu dorește doar un armistițiu, în cadrul căruia gruparea palestiniană să elibereze ostaticii luați în timpul atacului din 7 octombrie 2023.
Benjamin Netanyahu a respins duminică cererile Hamas de a pune capăt războiului în Fâşia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor, afirmând că aceasta ar menţine la putere gruparea islamistă palestiniană, care va reprezenta în continuare o ameninţare pentru securitatea Israelului, relatează Reuters, agenție preluată de Agerpres.
Netanyahu este dispus doar să întrerupă luptele în Fâşia Gaza pentru a asigura eliberarea ostaticilor încă deţinuţi de Hamas, despre care se crede că ar fi peste 130.
„Dar, în timp ce Israelul a dat dovadă de disponibilitate, Hamas rămâne înrădăcinat în poziţiile sale extreme, în primul rând, în cererea de a îndepărta toate forţele noastre din Fâşia Gaza, de a pune capăt războiului şi de a lăsa Hamas la putere”, a spus Netanyahu.
Israelul va continua operațiunile din Gaza până „își va atinge toate obiectivele fixate în război”
Ceea ce „nu poate accepta” premierul israelian, dar propune Hamas, este un acord care să prevadă o încetare definitivă a ostilităţilor în Fâşia Gaza, a declarat premierul israelian, citat de AFP.
„Israelul nu poate accepta aceasta. Hamas ar fi capabil să-şi îndeplinească promisiunea de a efectua din nou şi din nou şi din nou masacre, violuri şi răpiri”, a insistat el.
„Nu suntem pregătiţi să acceptăm o situaţie în care batalioanele Hamas îşi părăsesc adăposturile, preiau controlul asupra Fâşiei Gaza, îşi reconstruiesc infrastructura militară şi ameninţă cetăţenii israelieni din nou în comunităţile adiacente”, a spus premierul israelian, citat şi de EFE.
În aceste condiții Israelul anunță că va continua lupta până când îşi va atinge toate obiectivele în război.
„Hamas este cel care împiedică eliberarea persoanelor răpite. Facem tot posibilul pentru a elibera oamenii răpiţi”, a mai spus Netanyahu.
Hamas dorește un angajament american scris
Surse palestiniene au declarat sâmbătă pentru EFE, citată de Agerpres, că liderul grupării islamiste din Gaza, Yahya Sinwar, „doreşte un angajament scris american pentru încheierea necondiţionată a luptelor” şi solicită, de asemenea, ca Israelul să nu împiedice palestinienii eliberaţi în schimbul ostaticilor israelieni să se întoarcă în Cisiordania ocupată.
Un oficial Hamas citat de AFP spune că organizația nu va accepta „sub nicio formă un acord care să nu prevadă în mod explicit încheierea războiului”.
„Informaţiile noastre confirmă că Netanyahu încetineşte personal un acord din calcule personale”, a mai afirmat acest oficial, care a solicitat să îşi păstreze anonimatul. Acesta a explicat că premierul israelian şi-a înmulţit declaraţiile menite „în mod clar să ducă la eşuarea unui acord”.
Oficialul Hamas a acuzat sâmbătă Israelul că urmăreşte „să îşi recupereze ostaticii fără a fi nevoit să oprească agresiunea asupra Gaza”.
„Încăpăţânarea” Israelului „ar putea pune în pericol negocierile şi Netanyahu poartă întreaga responsabilitate pentru acest lucru”, a continuat el.”Suntem dornici să ajungem la un acord, dar nu cu orice preţ”.
O ofensivă la sol asupra oraşului Rafah „nu va fi o plimbare în parc şi ocupantul va plăti un preţ ridicat”, a avertizat el.
Un înalt oficial israelian a declarat anterior pentru AFP că Hamas „îngreunează orice posibilitate de acord de armistiţiu”, insistând asupra încetării războiului în discuţiile sale cu mediatorii de la Cairo. De asemenea, el a descris drept „inexacte” informaţiile apărute în presă, care indică faptul că Israelul „a acceptat să pună capăt războiului ca parte a unui acord de schimb de prizonieri”.
Din 7 octombrie, Israelul şi Hamas au încheiat un singur armistiţiu, la sfârşitul lunii noiembrie. Acesta a durat o săptămână şi a permis eliberarea a 105 ostatici, inclusiv 80 de israelieni şi persoane cu dublă cetăţenie, schimbaţi cu 240 de palestinieni deţinuţi de Israel.
Antony Blinken avertizează din nou Israel: O operaţiune majoră în Rafah ar provoca pagube „dincolo de ceea ce este acceptabil”
Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat din nou Tel Avivul, explicând că Israelul nu a prezentat încă un plan de protecție a civililor în cazul unui un asalt major asupra oraşului Rafah din Gaza.
„În absenţa unui astfel de plan, nu putem susţine o operaţiune militară majoră care să intre în Rafah, întrucât daunele pe care le-ar provoca sunt dincolo de ceea ce este acceptabil”, a declarat Blinken la Forumul Sedona al Institutului McCain din Arizona.
Peste un milion de palestinieni strămutaţi se adăpostesc la Rafah, după ce Israelul a declanșat represaliile în urma atacurilor comis de gruparea teroristă Hamas la 7 octombrie.
În timp ce oficialii israelieni au promis în repetate rânduri că vor intra în Rafah, invocând necesitatea de a elimina forţele rămase ale Hamas în cel mai sudic oraş din Gaza, Blinken a declarat că „există, de asemenea, modalităţi mai bune de a face ceea ce trebuie să facă Israelul în ceea ce priveşte rezolvarea problemei rămase a Hamas”.
(Citește și: ”Antony Blinken avertizează din nou Israel: O operaţiune majoră în Rafah ar provoca pagube „dincolo de ceea ce este acceptabil””)
****