Rudy Giuliani a recunoscut marți, într-o discuție cu jurnaliștii de la Politico, faptul că a fost plătit pentru scrisoarea trimisă luni președintelui Klaus Iohannis și lui Liviu Dragnea.
În scrisoarea respectivă, fostul primar al New Yorkului se referea la protocoalele secrete încheiate între SRI și Ministerul Public și, în acest context, recomanda amnistia celor acuzați și condamnați ”ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare.”
Lucru demn de menționat: după apariția dezvăluirilor din Politico, ambasadorul SUA la București i-a făcut o vizită intempestivă la Parlament lui Liviu Dragnea. Oficialul american nu a făcut declarații la intrare și a părăsit clărirea pe o ieșire care l-a protejat de întrebările presei. Și Liviu Dragnea a refuzat să comunice subiectul discuției și scopul vizitei.
Potrivit declarației făcute de Giuliani pentru Politico, scrisoarea se baza pe un raport realizat de fostul director FBI Louis Freeh.
Cel din urmă conduce firma de consultanță Freeh Group International Solutions, care lucrează la nivel global și care i-a plătit lui Rudy Giuliani onorariul pentru scrisoarea adresată celor doi înalți demnitari români, pentru a pleda în favoarea grațierii corupților.
Fostul primar și actual avocat al lui Donald Trump a recunoscut acțiunea de lobby, dar nu a dezvăluit suma primită pentru scrisoare, iar Freeh Group nu a răspuns multiplelor cereri adresate de jurnaliștii de la Politico, care au încercat să obțină această informație.
William Jeffress Jr, partener la firma de avocatură Baker Botts, care l-a reprezentat pe Lewis “Scooter” Libby în cazul scurgerilor de informații CIA (2007), s-a declarat surprins Rudy Giuliani nu a menționat în scrisoare că acționează în intereseul unui client.
“Este foarte neuzual, cel puțin, ca un avocat american să-i scrie președintelui unei alte națiuni pentru a-i da sfaturi legate de eforturile anticorupție ale acesteia, iar să faci asta fără să menționezi clientul sau clienții în interesul cărora acționezi este uluitor,” a mai declarat William Jeffress.
“Singura concluzie pe care pot să o trag este că indiferent cine l-a pus să facă asta (și l-a plătit) crede că el va avea o influență pentru că, și numai pentru că, este avocatul președintelui” Donald Tuump, a adăugat Jeffress.
Freeh Group îl reprezintă pe Puiu Popoviciu, unul dintre acuzații DNA care au reușit să fugă în străinătate înainte de a fi condamnat. El are de executat în România șapte ani de închisoare în dosarul Băneasa, sentința rămânând definitivă anul trecut.
Popoviciu a fost reținut la Londra, în august 2017, după care instanța britanică i-a aprobat eliberarea pentru o cauțiune de 200.000 de lire sterline și cu condiția purtării unei brățări electronice de supraveghere.
Milionarul este reprezntat de către Louis Freeh, fost șef al FBI, care a inițiat deja mai multe acțiuni de lobby pentru clientul său. Anul trecut, Loui Freeh a transmis un comunicat de presă în care se declara „profund dezamăgit” de decizia ICCJ în cazul clientului său, apreciind că sentința nu este susținută nici de fapte și nici de legislație.
Luna aceasta, avocatul american declara pentru publicația americană Forbes că pentru România ar fi necesare o serie de măsuri pentru restabilirea statului de drept, cum ar fi „facilități pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversați menționați în protocoale”.
Referirea este făcută la aceleași protocoale secrete criticate și în scrisoarea trimisă la Buucrești de Rudy Giuliani.
Reamintim că Ambasada SUA la București s-a distanțat marți de declarațiile lui Rudy Giuliani, precizând că acesta este un simplu cetățean american, nu reprezintă administrația americană.
“Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetăţeni americani”, spune Donald L. Caroll, purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la București, referindu-se la scrisoarea care a fost imediat folosită de Liviu Dragnea și alți lideri social-democrați ca argument în favoarea grațierii și amnistiei pe care alianța guvernamentală încearcă să le promoveze.