22 mai, 2016

hexiUPDATE: Dan Condrea ar fi vorbit la telefon cu soția sa în momentul în care autoturismul s-a izbit de copac, potrivit Digi24.

Când s-a întrerupt convorbirea, aceasta l-a sunat continuu pe patronul Hexi Pharma, până când i-a răspuns unul dintre polițiștii veniți la locul accidentului.

UPDATE: Luni dimineața, autoritățile au reluat cercetările la fața locului, pentru a se căuta la lumina zilei toate rămășițele și a elimina orice suspiciune în privința modului în care s-a petrecut accidentul/sinuciderea.


Au venit inclusiv experți de la Institutul Național de Criminalistică al Poliției Române, a relatat procurorul general al României:

„Există o metodologie de cercetare în aceste situații, iar polițiștii și procurorii care au mers acolo la fața locului au efectuat cercetarea, pas cu pas, conform acestei proceduri care este în curs și, întrucât a intervenit acum seara, ea a fost reluată în această dimineață cu resurse superioare, adică vreau să vă asigur că ceea ce fac organele Poliției Judiciare și procurorii la fața locului este ceva care e profesionist și au făcut nenumărate astfel de cercetări, nu este o problemă extrem de complicată să cercetezi un accident de circulație”, aexplicat Augustin Lazăr.

Dan Condrea urma să fie audiat din nou luni și se aștepta, probabil, ca procurorii să ia măsuri în privința sa, a mai spus procurorul general.

„Astăzi, pe baza acestor documente (contractele de vânzare – cumpărare a produselor Hexi – n. red.), se putea evalua și se va evalua care este prejudiciul în cauză pentru a putea aprofunda ancheta și pentru o eventuală extindere a urmăririi penale era necesară clarificarea problemei dacă există sau nu prejudiciu în cauză. Atunci putem ști dacă este prezentă ipoteza de anchetă conform căreia există o infracțiune de înșelăciune agravată, iar în această situație desigur că era iminentă chemarea celui în cauză pentru a i se aduce la cunoștință noua învinuire și, de asemenea, să își poată pregăti apărările, iar după ce persoana respectivă era încunoștințată, audiată, față de ea se puteau lua anumite măsuri preventive”, a mai spus Augustint Lazăr.


În ceea ce privește un posibil filaj, o ipoteză lansată de deputatul Sebastian Ghiță, Augustin Lazăr a declarat că nu nu erau motive pentru ca patronul Hexi Pharma să fie filat și că măsurile nu se iau înainte de stabilirea prejudiciului:

„Înainte să știm prejudiciul, nu este posibil să luăm măsuri preventive împotriva cuiva pentru că nu există certitudinea existenței unei anumite infracțiuni, pas cu pas se clarifică aceste lucruri (…)

„Cu privire la procedeele tehnice de supraveghere, se știe foarte bine că ele nu sunt publice și faptul că un anumit procedeu tehnic a fost pus în aplicare la un anumit moment dat este făcut public de procurorul de caz atunci când apreciază el, respectiv cam la sfârșitul soluționării dosarului pentru a nu se impieta asupra mersului anchetei. Nu sunt indicii, vă spun eu că nu sunt indicii că au existat și nu era necesară o astfel de măsură„, a explicat proucrorul general.

***

Știrea inițială:

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, ar fi murit duminică seara în urma unui grav accident de maşină pe un drum din judeţul Ilfov, au declarat surse din rândul Poliţiei pentru Mediafax.

Dosarul privind accidentul în care se anunţă decesul patronului Hexi Pharma va fi preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a anunţat duminică seara Procurorul General al României, Augustin Lazăr.

„Dosarul va fi preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub coordonarea domnului procuror Romulus Varga. Un procuror de la parchetul local s-a deplasat la faţa locului pentru a participa la cercetări. Autoturismul a fost ridicat şi dus la sediul IPJ Ilfov. Toata probele ridicate de la faţa locului au fost conservate”, a declarat Procurorul General Augustin Lazăr.

Claudia Burada, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Ilfov, a declarat Mediafax că un accident rutier a avut loc pe „raza localităţii Buftea, în satul Tamaş”, Apelul la 112 a fost făcut de o femeie la ora 18.45. În autoturismul distrus de impactul cu un copac a fost găsită o victimă, desfigurată, şi acte ale lui Dan Condrea.

„Autovehiculul a fost sigilat şi urmează să fie supus unei expertize. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani. Având în vedere leziunile pe care le-a suferit, nu putem confirma la acest moment numele. Urmează să fie prelevată probă ADN”, afirmă Claudia Burada.

„Există doi martori, un biciclist şi şoferul unui alt autovehicul. A fost deja audiat un martor, urmând şi cealaltă persoană. În urma expertizei auto, urmează să se stabilească viteza şi orice alte detalii care pot identifica accidentul. Luăm în calcul şi varianta sinuciderii.” mai spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Ilfov.

Potrivut Mediafax, în urma apelului la 112, la locul accidentului au fost trimise două echipaje de ambulanţă de la Serviciului Bucureşti-Ilfov, medicii ajunşi la faţa locului găsind o victimă, bărbat, în afara autoturismului, a declarat Alice Grasu, manager Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, bărbatul prezenta „leziuni incompatibile cu viaţa” şi a decedat în momentul impactului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei afirmă că există doi martori ai accidentului, un biciclist şi un şofer al cărui autoturism fusese depăşit de maşina implicată în accident cu puţin timp înainte de impact.

Potrivit surselor Mediafax, anchetatorii cred că în accident şi-a pierdut viaţa patronul Hexi Pharma, maşina condusă de acesta a intrat într-un copac, impactul fiind atât de violent încât bărbatul şi-a pierdut viaţa pe loc.

La faţa locului, scrie Mediafax, a fost chemată soţia bărbatului care l-ar fi recunoscut după haine.

După ce se va încheia cercetarea la faţa locului, poliţiştii vor dispune şi o analiză ADN pentru a se stabili cu certitudine că este vorba despre Dan Condrea.

dan-condreaDan Condrea a devenit relativ recent cunoscut publicului, după izbucnirea scandalului dezinfectanţilor diluaţi pe care compania Hexi Pharma o livra în sistemul spitalicesc din România.

Procurorii au început la începutul lunii mai urmărirea penală in rem (pe faptă) în dosarul dezinfectanților Hexi Pharma, acuzațiile fiind de “zădărnicire a combaterii bolilor” şi “falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse”.

Scandalul a condus, pe 9 mai, la demisia ministrului Sănătăţii Achimaş Cadariu, care nu a dat evidente semne că ar dori lămurirea tuturor aspectelor acestui caz, în care au apărut public inclusiv suspiciuni că afacerea dezinfectanţilor ar fi fost protejată din zona serviciilor secrete.

Guvernul a anunțat că a decis să lămurească problema infecțiilor spitalicești, a dezinfectanților diluați și a raportărilor false din spitale. Pe 5 mai, Corpul de control a demarat verificări legate de rigurozitatea și corectitudinea testelor de sanitație privind eficiența biocidelor de la compania Hexi Pharma- aflată în centrul unui scandal după dezvăluirile Gazetei Sporturilor. Rezultatul controalelor a confirmat suspiciunile iniţiale: compania livra în sistemul sanitar dezinfectaţi diluaţi.

Pe data de 12 mai, Corpul de control al Guvernului a declanșat şi acțiunea de verificare a modului în care spitalele au achiziționat dezinfectanți Hexi Pharma, pentru a vedea cum s-a ajuns ca firma să dețină o cotă de 40% din piața de profil și dacă au existat licitații trucate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: