11 ianuarie, 2015

PNL a adresat, duminică, o scrisoare Avocatului Poporului în care îi cere să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.94/2014, privind retragerea titlului de doctor, arătând că ordonanţa în cauză a fost iniţiată de ”interesele private ale premierului Victor Ponta”.

Premierul Victor Ponta a trimis pe 16 decembrie 2014 o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003. Odată cu adoptarea ordonanţei din 29 decembrie există şi cadrul legal al demersului premierului.

Renunţarea la titlul ştiinţific ridică, de principiu, chestiunea grantului de care a beneficiat cel care a finalizat o şcoală doctorală, dacă acesta a urmat studii universitare de doctorat pe locuri finanţate de la bugetul de stat.


Suplimentar, premierul Victor Ponta îşi creează sieşi încă o problemă: presa a scris că el a devenit membru în Barou în baza titlului de doctor. Renunţând la titlu este deci posibil să piardă calitatea de membru în Barou. Iar dacă acest lucru se întâmplă, ce se petrece cu procesele pe care le-a câştigat, sau le-a pierdut, în calitate de avocat pledant?

Argumentele liberalilor

PNL menţionează în scrisoarea deschisă că ”prevederea introdusă de OUG în cadrul Legii educaţiei naţionale este, pe un plan mai larg, una de natură să aducă un prejudiciu semnificativ cetăţenilor români deţinători ai unui titlu de doctor”. ”Pe această cale, prin reglementarea unei proceduri în contradicţie cu spiritul şi cu litera reglementărilor ţărilor din Uniunea Europeană în materie, se creează un precedent ce va afecta onorabilitatea internă şi externă a învăţământului superior românesc. O astfel de iniţiativă este inacceptabilă şi periculoasă”, afirmă PNL.

Liberalii îi cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu neconstituţionalitatea prevederilor menţionate în scrisoare. ”În caz contrar suntem nevoiţi să sesizăm Comisia de la Veneţia cu o încălcare flagrantă a statului de drept în România”, mai adaugă PNL.

Semnatarii sesizării mai precizează că, potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituţie, Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acesteia.


”Niciunul dintre argumentele invocate de guvern în sprijinul adoptării ordonanţei de urgenţă criticată, nu se referă la prevederile invocate mai sus, în alte cuvinte nu este motivată urgenţa adoptării acestor texte, ceea ce încalcă prevederile art. 115 alin. (4) din Constituţie. De asemenea, decizia Primului Ministru de a iniţia această Ordonanţă a fost determinată de interesele private ale lui Victor Viorel Ponta, cel confruntat personal cu riscurile decurgând din deţinerea unei diplome de doctor în drept al Universităţii Bucureşti, în condiţii frauduloase”, se menţionează în comunicat.

Guvernul a modificat Legea educaţiei, în 29 decembrie, printr-o ordonanţă de urgenţă care, între altele, permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta.

Legea educaţiei a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea „beneficiarilor” unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei, a spus în ianuarie ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, adăugând însă ulterior că el nu cunoaşte decât un singur solicitant: premierul tor Victor Ponta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: