fbpx

12 februarie, 2025

Miercuri dimineața nu funcționau platformele aflate în gestionarea Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), iar Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), folosit în sistemul medical, înregistra sincope. Sistemele (datele/fişierele) tururor platformelor (Ghișeul.ro, SEAP etc.) nu sunt afectate, anunță ADR și vor deveni din nou accesibile miercuri seara.

ADR anunţă, miercuri, că platformele proprii sunt în continuare nefuncţionale, după ce au picat luni din cauza unor întreruperi de curent, termenul de remediere a defecţiunilor fiind mai mare decât cel estimat iniţial.

Se estimează că la ora 18.00 platformele vor deveni din nou accesibile.


În comunicatul transmis, ADR își cere scuze pentru disconfortul creat.

Datele limită din SEAP, prelungite

”Având în vedere inconsistenţele din data de 11.02.2025 ale infrastructurii tehnice de la sediul secundar al Autorităţii pentru Digitalizarea României din strada Italiană nr. 22, vă informăm că, pentru respectarea principiului tratamentului egal şi asigurarea nerestricţionată a accesului la procedurile de achiziţie publică, toate procedurile online cu data limită de depunere 11-12.02.2025 ora 15:00, precum şi fazele finale de licitaţie electronică cu date limită de depunere 11.-12.02.2025 ora 16:00, se amână pentru data de 13.02.2025, la aceleaşi ore de închidere”, a transmis ADR.

Platformele picate, dar fără pierderi de date – SEAP, PCUE, SIAE şi GHIŞEUL.RO

”Procesul de remediere a defecţiunilor apărute, ca urmare a problemelor din reţeaua publică electrică din dimineaţa zilei de 11 februarie, necesită un timp mai mare decât cel estimat iniţial. Experţii Autorităţii pentru Digitalizarea României sunt implicaţi în soluţionarea problemelor, termenul pentru reluarea funcţionalităţilor fiind azi, începând cu ora 18.00”, a transmis ADR.

Instituţia precizează că sistemele (datele/fişierele) nu sunt afectate, dar prezentarea lor în Internet depinde de procesul de restaurare.

Platformele proprii ale ADR sunt indisponibile de marți, din cauza întreruperilor în furnizarea energiei electrice.

Migrarea în cloudul guvernamental – a fost lansată licitația, într-un an vor fi transferate datele din 30 de sisteme și aplicații


Întreruperile intervin la puțin timp după ce ADR a lansat licitația pentru transferarea datelor din platformele statului în cloud-ul guvernamental. Această acțiune este principala prioritate a ADR – procesul de migrare al sistemelor informatice în infrastructuri sigure și scalabile de tip cloud, iar 2025 este anul migrării în cloud, spunea ADR săptămâna trecută.

Săptămâna trecută, ADR a lansat licitația pentru migrarea în cloudul privat guvernamental a minim 30 de sisteme ori aplicații IT prin care statul furnizează servicii digitale către cetățeni.

Investiția dispune de o finanțare de 180 milioane de euro din PNRR, iar migrarea sistemelor IT trebuie făcută până în luna iunie a anului 2026.

Anunţul privind demararea procedurilor a fost făcut de Bogdan Ivan, ministrul economiei şi digitalizării:

„ Am pus în licitaţie publică 180 de milioane de euro pentru migrarea în cloud-ul guvernamental. Ce facem concret? Luăm bani europeni din PNRR ca să aducem 30 de baze de date şi sisteme informatice vechi ale statului român în tehnologia lui 2025, le interconectăm în cloud şi facem ca aceste baze de date să vorbească între ele. Iar atunci când vrei să schimbi un document, ai nevoie de ceva din partea statului român, va fi de ajuns direct de pe telefon, laptop sau tabletă din câteva clicuri să obţii acele documente”,


Conform datelor disponibile pe SEAP, valoarea totală estimată a contractului va fi între 288,7 mil. lei şi 867,5 mil. lei.

„Obiectul achiziţiei este reprezentat de servicii de Migrare a Aplicaţiilor de servicii digitale guvernamentale către soluţii de tip IaaS/ PaaS, în Cloud-ul Privat Guvernamental (CPG) al României astfel:

  • (1). Lotul nr. 1 – servicii de migrare a Aplicaţiilor în Cloud-ul Privat Guvernamental al României

  • (2). Lotul nr. 2 – servicii de evaluare de securitate cibernetică Detalii complete privind serviciile ce fac obiectul acestei achiziţii se găsesc în Caietul de Sarcini aferent fiecărui lot în parte, parte integrantă a Documentaţiei de atribuire.

Probleme și la SIUI, reclamă medicii

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), folosit în sistemul medical, nu funcţionează din nou, iar medicii reclamă afectarea serviciilor oferite pacienţilor şi timpi mari de aşteptare în cabinete şi farmacii.

”Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă informează publicul şi partenerii din sistemul medical că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este nefuncţional, afectând procesarea serviciilor medicale şi a decontărilor prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).


Această situaţie generează dificultăţi semnificative în acordarea serviciilor medicale”, au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, medicii specialişti cu practică independentă.

Potrivit acestora, afectarea serviciilor constă, în principal, în:

  • Validarea şi raportarea serviciilor medicale furnizate pacienţilor asiguraţi
  • Verificarea calităţii de asigurat.
  • Eliberarea reţetelor compensate şi gratuite.
  • Emiterea şi validarea concediilor medicale.

”Astfel, solicităm autorităţilor competente să ia măsuri urgente pentru remedierea problemei şi să ofere soluţii alternative pentru a asigura continuitatea actului medical fără penalizări pentru furnizorii de servicii medicale şi pacienţi. Ne adresăm pacienţilor şi îi rugam să înţeleagă dificultăţile prin care trecem în aceste zile şi care ne afectează în egala măsură”, a mai transmis sursa citată.

În aceste condiții, rețetele sunt eliberate offline, ceea ce va impune muncă suplimentare după reluarea serviciilor informatice, pentru validare.

”Eliberăm reţetele offline şi vă solicităm înţelegere referitor la timpii de ridicare a acestora. Vă solicităm înţelegere referitor la timpii de aşteptare în cabinetele medicale din cauza duratei mari de semnare şi validare a consultaţiilor şi serviciilor medicale. Solicitam farmaciile sa ajute pacienţii în eliberarea prescripţiilor medicale în sistem offline urmând ca, în conformitate cu procedurile legale, sa fie validate ulterior”, au mai transmis medicii.

În situaţiile în care se întâmpină dificultăţi în utilizarea PIAS, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se pot acorda în regim offline, pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale, iar raportarea informatică se poate face ulterior, într-un interval de trei zile lucrătoare.

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost indisponibilă și pe 7 februaruarie, când s-au efectuat lucrări de mentenanţă.

Și în acea zi, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale au fost acordate în regim offline.

(Citește și: CNAS nu reușește să angajeze experții IT de care are nevoie pentru Platforma de Sănătate)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: