Parlamentul European a adoptat miercuri planul de şase miliarde de euro pentru Balcanii de Vest anunţat în toamnă, fondurile fiind condiționate de realizarea unor reforme și, în special, de alinierea partenerilor pe politică externă şi de securitate comună.
Prelungindu-se din 2024 până în 2027, planul prevede până la două miliarde de euro alocate pentru subvenţii şi patru miliarde de euro pentru împrumuturi.
Planul de creştere pentru Balcani a fost prezentat în toamnă de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și este structurat în jurul a patru piloni:
- integrarea în piaţa unică
- piaţa comună regională
- accelerarea reformelor fundamentale
- creşterea asistenţei financiare.
Condiționările
Planul a fost conceput în mai multe etape – deschiderea unei părţi a pieţei unice europene către companii din Balcani, deschiderea unei pieţe regionale comune, reformarea unor părţi ale administraţiei şi Justiţiei, combaterea corupţiei.
Fiecare plată va fi supusă unor condiţii stricte privind realizarea reformelor solicitate ţărilor beneficiare, cu accentul deosebit pus pe alinierea partenerilor pe politică externă şi de securitate comună.
Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord şi Albania negociază aderarea la UE, Bosnia tocmai a obţinut undă verde pentru aderare, în timp ce Kosovo a cerut în decembrie 2022 statutul de candidat la aderare.
Textul urmează să fie adoptat de Consiliul European, care reprezintă Cele 27 de state membre.
****