Epidemia de pestă porcină din România are un impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE și asupra piețelor, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, aflat în vizită la București.
Oficialul european a explicat că unul dintre subiecte a fost cel al stabilirii zonelor roșii, calibrarea acestora astfel încât epidemia să poată fi controlată:
Sunt foarte mulțumit de nivelul de cooperare între guvern și CE și am analizat azi să vedem cum putem să ajutăm mai mult cu măsuri de asistență veterinară și supraveghere, ceea ce va angaja susținere în CE împreună cu comisarul Vytenis Andriukaitis (pentru sănătate și siguranță alimentară – n. red.).
Cel mai important este să fie oprită răspândirea bolii. Am discutat azi cu ministrul despre zonele roșii să vedem focusul potrivit pe zonele relevante și voi raporta comisarului relevant, Andriukaitis.
România are o problemă cu ceea ce se numește regionalizarea PPA. De aici și diferențele dintre hărțile difuzate de Comisia Europeană și cea a ANSVSA.
În România, focarul se limitează la unitatea administrativ-teritorială, pe când în practica europeană zona roșie, cu măsuri speciale, se instituie pe o rază de la focar.
Abia în ultimele propuneri ale Grupului Naţional de Experţi se recomandă depopularea în jurul fermelor pe o rază de minim 10 km în jurul exploataţiilor afectate de virus, cu interdicția de a mai crește porci în gospodăriile din acest perimetru, pe o anumită perioadă, ce nu a fost stabilită încă.
Acum, de exemplu, deși sunt două sate așezate unul în continuarea celuilat, măsurile speciale sunt impuse doar în cel unde a fost identificat focarul, chiar dacă distanța de la focar până la următorul sat este de doar un kilometru.
La aceste recalibrări logice ale zonelor roșii se referă comisarul european, pentru a avea rezultate în combaterea PPA.
Phil Hogan nu garantează că se vor acorda ajutoare din partea UE
Comisarul Hogan s-a referit și la posibilul ajutor financiar al UE, dar nu a făcut nicio afirmație categorică în acest sens:
Ministrul m-a notificat recent despre intenția de a primi asistența CE pentru a ajuta financiar fermierii în această situație dificilă, dacă va trebui să oprească producția din cauza implementării programului pe pesta porcină.
Am discutat azi posibilele soluții, dacă se va putea ceva ajutor financiar fermierilor afectați.
Fostul comisar european Dacian Cioloș explica de curând că eventuala decontarea din bani europeni a unui procent din despăgubirile acordate gospodăriilor și fermelor va depinde exact de gradul în care România a respectat măsurile de biosecuritate. Există riscul ca Bucureștiului să-i fie refuzate fodnurile europene, întrucât nu a instituit măsurile minim necesare în combaterea PPA.
75% din porcii crescuți în gospodăriile din UE, în România
Evoluția fulminantă a PPA în România reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă, mai ales în condițiile în care aceasta este țara cu cel mai mare număr de gospodării în care se cresc porci, iar gospodăriile sunt locurile unde sunt cel mai puțin respectate regulile pentru împiedicarea extinderii pestei.
Acest număr mare de gospodării cu porci a dus la numărul mare de cazuri identificate într-un timp foarte scurt, a explicat Phil Hogan:
Lucrăm cu toții pentru rezolvarea acestei situații foarte dificile. 75% din porcii crescuți în spatele curții, din UE, sunt în România. (…)
Faptul că avem un nivel semnificativ al detecției bolii în ultimele câteva luni, 800 de ferme, este o indicație clară că controlul este făcut.
Sigur, este un număr mare al cazurilor de boală într-o perioadă atât de scurtă. Pe termen scurt trebuie să oprim răspândirea bolii.
Are un impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE, asupra piețelor și trebuie să ajutăm fermierii să ia măsurile de securitate necesare.
În România, anul trecut erau înregistrați 4,406 milioane de porci, iar numărul total în UE era de peste 150 de milioane.
PPA, de neoprit – 76 de noi focare, într-o săptămână, peste 230.000 de porci deja uciși
Conform ultimelor date oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmise joi, 13 septembrie:
- porcină africană evoluează în 207 localităţi din 12 judeţe
- există un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A)
- 57 de cazuri la mistreţi
Situația din 6 septembrie:
- PPA confirmată în 11 județe, în 190 de localități
- un număr total de 826 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A)
- 46 de cazuri la mistreți.
Comparând notificările din UE, situația din România este dezastruoasă – în ultima săptămână au apărut 94 de noi focare, în întreaga Europă, din care:
- 80 sunt în țara noastră
- șase cazuri noi confirmate în Italia
- șase în Ucraina
- două focare în Polonia
- niciunul în Bulgaria, care are un singur focar, identificat pe 31 august