17 martie, 2020

Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze (FPPG) a cerut Guvernului anumite derogări de la prevederile legale cu implicații privind calitatea standard a produselor, pentru ca producţia de carburanţi să nu fie afectată, în cazul unor sincope în comerţul internaţional.

cursdeguvernare.ro a solicitat Patronatului detalii legate de:

  • situația stocurilor de materie primă
  • perioada estimată în care s-ar putea epuiza aceste stocurile, cu efect asupra calității producției dacă sunt întrerupte lanțurile de aprovizionare, și
  • eventuale măsuri de compensare – scădere suplimentară a prețurilor de producție independent de evoluția pieței petrolului) – a scăderii calității (ex. CO).

Deocamdată, FPPG spune doar că „a dat asigurări că nu sunt probleme cu privire la stocurile de țiței, gaze naturale și carburanți necesare în perioada următoare”, la teleconferința organizată de Guvern, luni cu reprezentanții mai multor sectoare economice și că solicitarea este una preventivă.


„FPPG și-a reafirmat disponibilitatea totală de a fi parte activă și responsabilă în cadrul Grupului de lucru ECOROM, constituit la cancelaria primului ministru, pentru găsirea celor mai eficiente măsuri economice de traversare a unei perioade dificile și speciale”, a mai declarat Daniel Apostol, director de relații externe al FPPG, într-un răspuns preliminar la întrebările de mai sus.

Vom prezenta celelalte răspunsuri Patronatului în momentul în care acestea vor fi transmise.

În privința solicitării adresate Guvernului, cea mai importantă derogare se referă la limitele minime de biocomponenți (de 6,5% biodiesel în motorină și de minim 8% bioetanol în benzină) „pentru a permite rafinăriilor să funcționeze pe deplin și să nu scadă producția”, potrivit documentului FPPG, citat de e-nergia.

Federația solicită să fie acceptată oficial producția și vânzarea de benzină cu un nivel mai mic de cifră octanică ”pentru a asigura producția fără aditivi de octan din import”, spune mesajul citat.


Proporția mai mică de bioetanol poate duce la o cifră octanică mai mică a benzinei comerciale, în cazul în care caracteristicile produsului de bază nu acoperă diferența.

În plus, problemele generate de epidemie ar putea spori prețul biocomponenților, care și așa sunt scumpi, potrivit tehnologilor consultați de cursdeguvernare.ro.

FPPG mai solicită:

  • „Eliminarea unor cerințe privind calitatea carburanților (de ex. fără amestec de aditivi) să fie permisă dacă accesul la materiile prime este împiedicat;
  • Eliminarea / flexibilitatea raportului legal între produsul brut și produsul finit pentru stocurile minime de urgență.
  • Acceptarea producției și vânzării de benzină cu un nivel mai mic de cifră octanică pentru a asigura producția fără aditivi de octan din import”.

ONG de specialitate: Există răspundere juridică față de produs

Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, spune că o situație de criză poate genera solicitări de acest tip, însă producătorii sunt obligați să ofere anumite garanții chiar și în această situație.

”Înțelegem situația de criză, dar în orice condiții trebuie să existe răspunderea juridică față de produs. Vorbim, concret, de calitatea combustibililor și trebuie să existe asigurări că un combustibil de calitate inferioară nu va afecta funcționarea motoarelor, de exemplu, sau nu va crește substanțial nivelul noxelor emise.

Pe de altă parte, înlocuirea rețetei de fabricație înseamnă schimbarea calității produsului- și nu în bine… Ar fi firesc atunci ca și prețul de vânzare să reflecte această nouă calitate”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Costel Stanciu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: