17 noiembrie, 2024

Un număr de 10.575 de candidați s-au înscris pentru a susține duminică examenul de intrare în Rezidențiat, dintre care 3.993 de absolvenți ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie vor concura la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, transmite Agerpres.

La nivel național, concursul de Rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății se va desfășura în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara și va aduna la start 10.575 de candidați (10.194 de candidați/an 2023) care își vor disputa șansele pentru ocuparea celor 4.961 (4.925 / an 2023) de locuri și 237 (365/an 2023) de posturi.

În centrul universitar București, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” susțin concursul de intrare în Rezidențiat cei mai mulți candidați, peste 37% din totalul candidaților înscriși la nivelul întregii țări – 3.993: 2.405 pentru domeniul medicină, 929 pentru domeniul medicină dentară și 659 pentru farmacie.

La nivel național s-au înscris 6.243 de candidați pentru ocuparea celor 4.082 de locuri scoase la concurs la medicină


La nivel național, pentru ocuparea celor 4.082 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină s-au înscris 6.243 de candidați, pentru cele 534 de locuri alocate domeniului medicină dentară 2.360 candidați, în timp ce pentru cele 345 de locuri din domeniul farmacie s-au înscris 1.972 de concurenți.

„Pentru toți absolvenții universităților de medicină și farmacie din țară concursul de intrare în Rezidențiat reprezintă principala poartă de intrare în multiplele specialități medicale, dar și un test extrem de greu ce se va reflecta în performanțele pe care fiecare dintre aceștia le-au obținut în anii de studiu și evident prin cantitatea și calitatea cunoștințelor pe care și le-au însușit. Motiv pentru care le urez succes deplin tuturor candidaților și am convingerea că, și anul acesta, absolvenții Universității noastre vor traversa cu brio, în număr cât mai mare, dar și cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională”, a declarat Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, potrivit unui comunicat.

Concursul se va derula sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După expirarea timpului alocat concursului și o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestații, candidații vor avea la dispoziție 24 de ore. Acestea pot viza întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestațiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu și 150 de tip complement multiplu. Candidații vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizați începând cu ora 8,30, pentru ca la ora 10,00 să înceapă concursul.

Top trei specialități scoase la concurs la medicină: medicină de familie, anestezie și terapie intensivă


Ocuparea locurilor în specialitățile medicale se va face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor publicate, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afișarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătății de confirmare a rezultatelor.

Într-un top 5 al numărului de locuri scoase la concurs, pe specialități, în domeniul medicină se află: medicina de familie – 555 de locuri (643 locuri / an 2023), anestezie și terapie intensivă – 205 de locuri, pediatrie – 168 de locuri, cardiologie – 157 de locuri și chirurgie generală – 145.

La polul opus se află: medicina sportivă – 4 locuri, expertiza medicală a capacității de muncă – 6, neurologia pediatrică – 9, cardiologie pediatrică – 11 și medicina nucleară – 15.

(Citește și: ”Nobelul pentru Medicină 2024, acordat pentru descoperirea microARN și a rolului acestuia”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: