Un nou focar, al 10-lea, a fost confirmat în județul Galați, într-o gospodărie din localitatea Tudor Vladimirescu. Aici sunt înregistrația 223 de porci, dar repreznetanții ANSVSA trebuie să-i identifice pe toți și să se asigure că sunt sacrificați.
Unii dintre localnici au tăiat deja porcii, de teama că pesta porcină africană va ajunge și în satul lor.
„Vom afla câţi sunt în realitate, pe cei care îi găsim îi ucidem preventiv astăzi. Oamenii nu trebuie să refuze, nu ne-am confruntat cu astfel de cazuri. Ei primesc despăgubiri, în caz contrar pot fi sancţionaţi, suntem dispuşi să explicăm de mai multe ori”, a declarat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroia, citată de Mediafax.
„Toţi proprietarii de porci vor fi despăgubiţi indiferent dacă sunt sau nu crotaliaţi”, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol.Probleme cu pesta porcină sunt şi în extravilanul municipiului Galaţi. Zilele trecute, lângă un complex de agrement a fost descoperit un porc mistreţ mort din cauza pestei porcine africane.
Autorităţile au decis să intensifice partidele de vânătoare din judeţ şi să extermine toţi mistreţii din zona contaminată.
Noua situația a epidemiei de PPA: evoluează în 11 județe, în 1902 de localități, cu un număr total de 828 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 46 de cazuri la mistreți.