4 ianuarie, 2021

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei intenționează să prelungească până pe 31 martie 2021 perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială.

Liberalizarea completă a pieței de la 1 ianuarie 2021 conduce la creșterea prețul de vânzare al electricității, ANRE fiind acuzată că nu a derulat o campanie eficientă de informare a oportunităților oferite de schimbarea furnizorului de energie.

Circa 6 milioane de consumatori care până în prezent nu au ales piața concurențială vor putea să o facă dacă se aprobă proiectul de ordin ANRE pus în dezbatere publică, sau să accepte prețurile modificate ale furnizorilor actuali, denumiți „de ultimă instanță”.


Proiectul ANRE arată:

”În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță care încheie, în baza uneia din ofertele concurențiale, transmisă conform prevederilor din anexa la prezentul ordin sau publicată, conform reglementărilor în vigoare, de către operatorul economic care are și calitatea de furnizor de ultimă instanță, un contract cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică realizat în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a noului contract se facturează la prețul din oferta de serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.

În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță, care încheie cu un alt furnizor un contract concurențial cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică din perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a contractului concurențial se facturează la prețul din oferta pentru serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.”

Tarifele de distribuție contează pentru circa 30% din prețul final plătit de consumatori și vor fi între 157,18 lei / MWh la E-Distribuție Muntenia (ENEL) și 206,35 la Distribuție Energie Oltenia (CEZ).


Toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie electrică, iar specialiştii recomandă consumatorilor să renunţe la contractele pe care le au în prezent şi care le vor aduce facturi mai mari şi să caute în piaţa liberă oferte cu preţuri şi condiţii mai bune.

România era ultima ţară din Uniunea Europeană care nu liberalizase până acum piaţa de electricitate. Acest lucru era obligatoriu prin legislaţia europeană, iar România a cerut mai multe derogări de-a lungul anilor, fiind ultimul termen posibil pentru a finaliza procesul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: