Parchetul General s-a sesizat din oficiu „în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi săvârşirea altor infracţiuni conexe”, dar și posibile fapte de spălare de bani, după ce a analizat documentele prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) referitor la campania candidatului Călin Georgescu. Parchetul General nu menționează numele candidatului, clasat pe primul loc în primul tur al prezidențialelor, așa cum nu a făcut-o nici CSAT, instituție ce a anonimizat mai multe nume apărute în documentele desecretizate.
”Astăzi, 5 decembrie 2024, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis procurorului-şef al DIICOT o solicitare pentru efectuarea unei analize a informaţiilor rezultate în urma desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de Preşedinte al României. În acest context, sunt analizate elementele factuale de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale privind săvârşirea unor infracţiuni aflate în competenţa DIICOT, conform art.11 din OUG nr.78/2016”, a transmis DIICOT.
Dosarul investighează suspiciuni privind încălcarea legislației electorale și infracțiuni conexe, precum și spălarea de bani și infracțiuni informatice:
„În urma desecretizării şi analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de preşedinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi săvârşirea altor infracţiuni conexe. Cercetările vizează indiciile privind săvârşirea unor infracţiuni electorale care ar fi influenţat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat”, explică Parchetul într-un comunicat de presă.
Sesizarea vizează, totodată, infracţiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile nelegalităţi legate de provenienţa şi utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susţinătorii săi.
De asemenea, sesizarea are ca obiect şi comiterea unor infracţiuni informatice de competenţa parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activităţi în mediul online care au implicat crearea şi utilizarea unor conturi false, menite să influenţeze opţiunile alegătorilor, acţiuni care au avut potenţialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral.
În cadrul aceluiaşi demers, s-a solicitat procurorului-şef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informaţiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu, în raport de indiciile privind săvârşirea unor infracţiuni aflate în competenţa structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016.
Potențialele ilegalități la care se referă Parchetul General, fără a le menționa concret:
- Încălcarea legislației electorale vizează, cel mai probabil, faptul că principalul clasat în cursă după primul tur, Călin Georgescu, a declarat zero cheltuieli de campanie, deși au fost identificate donații de cel puțin un milion de euro. De asemenea, nici cei care au făcut donațiile, printre care și Bogdan Peșchir, care a cheltuit aproximativ un milion de euro pentru a-i face campanie lui Călin Georgescu, nu au respectat legea.
- În privința spălării de bani, vizați în primul rând sunt Bogdan Peșchir, Bogdan Peșchir și firma FA Agency. Peșchir, care afișează un stil de viață ce depășește veniturile sale, conform documentelor din CSAT, a fost programator și are o firmă în Brașov, înființată în 2021. „Bogdan Peșchir afişează un nivel de trai care nu corespunde activităţilor derulate prin intermediul companiei deţinute, respectiv DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Braşov, înfiinţată în anul 2021. Anterior înfiinţării societăţii, acesta a lucrat ca programator în cadrul unor entităţi (GLOBAYA FINTECH SRL şi BITXATM TECHNOLOGY SRL, ambele din Brasov) care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor şi sunt deţinute, printre alţii, de Gabriel Prodănescu, persoană care este şi cetăţean al Africii de Sud, unde a emigrat în 1995”, menționează SRI.
- În documentele SRI este menționată și o firmă de origine sud-africană implicată în atragerea influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu. Conform SRI, este vorba despre firma FA Agency, care îi contacta pe influenceri pe e-mail și le oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia. Acești influenceri vor fi și ei audiați, întrucât au încălcat legislația electorală prin promovarea candidatului Călin Georgescu, fără a preciza că este vorva de publicitate plătită. De asemenea, ei riscă și acuzarea de evaziune fiscală.
DIICOT trebuie să demareze propria anchetă
De asemenea, Parchetul General a cerut DIICOT să demareze propria anchetă pentru infracțiunile ce intră în competența sa:
”Astăzi, 5 decembrie 2024, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis procurorului-şef al DIICOT o solicitare pentru efectuarea unei analize a informaţiilor rezultate în urma desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de Preşedinte al României. În acest context, sunt analizate elementele factuale de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale privind săvârşirea unor infracţiuni aflate în competenţa DIICOT, conform art.11 din OUG nr.78/2016”, a transmis DIICOT.
Procurorul general, despre dosare și eventuala informare a CCR
Procurorul general al României, Alex Florența, spune că anchetatorii au solicitat joi serviciilor de informații furnizarea oricăror date suplimentare care pot sta la baza anchetei privind desfășurarea campaniei electorale a candidatului pro-rus Călin Georgescu.
Indiferent de cum evoluează ancheta, „nu e atribuția Parchetului să ceară suspendarea sau anularea alegerilor prezidențiale, a explicat Alex Florența.
„Parchetul poate să informeze Curtea Constituțională și Biroul Electoral Central despre indiciile probatorii” care vizează campania candidatului Călin Georgescu, „indicii care vor putea justifica orice acțiune referitoare la alegerile prezidențiale”, a explicat procurorul general.
Desecretizarea documentelor din CSAT: Donații de peste un milion de euro, neînregistrate, conturi afiliate Sputnik
CSAT a declasificat miercuri informările pe care MAI, SRI, SIE și STS le-au prezentat în reuniunea CSAT organizată la 4 zile după turul I al alegerilor prezidențiale cu referire la campaniile de susținere a candidaturii lui Călin Georgescu și de creștere inexplicabilă a voturilor obținute de acesta – de 3 ori mai mult decât o arătau sondajele.
Documentele prezentate abordează problemele într-un mod general, nu explică nici amploarea interferenței în alegeri a unui actor statal cu un rezultat atât de neșteptat asupra alegerilor din România și nici nu ating cauzele unei asemenea breșe de securitate – existente de-a lungul câtorva ani, potrivit unor aprecieri din Rapoarte – care au dus la eșecul acțiunii de-a contracara efectul acestor interferențe. Și nu lămurește nici cum a fost expandată și întreținută în ultimii ani mișcarea antieuropeană din România.
Cele cinci documente sunt publicate pe pagina oficială a Administrației Prezidențiale (AICI-LINK).
Solicitarea de desecreticare a documentelor a fost formulată în cursul zilei de miercuri de către 13 ONG-uri.
Administrația Prezidențială prezintă două Note SRI care vizează campaniile pe TikTok ale lui Călin Georgescu și legătuile cu actori externi care au coordonat campania. E vorba de 22.000 de conturi Tik-Tok pentru Călin Georgscu, din care 797 au fost înființate încă din 2016.
Activitatea conturilor de pe Tik_Tok nu a fost coordonată de pe Tik-Tok ci de pe rețeua socială Telegram și anume prin canalul Telegram Propagator, canal folosit de Federația Rusă și în Ucrania în campania premergătpare invaziei și numită ”Frate lângă Frate” – arată nota SRI.
Tik-Tok a comunicar serviciului că a identificat o rețea de conturi afiliate cu publicația rusă Sputnik.
Serviciul spune că în marja alegerilor prezidențiale au existat conturi TikTok care au utilizat în fals siglele SRI sau ale Brigăzii Antiteroriste.
În ceea ce privește finanțarea acestei propagande, SRI identifică o persoană – cetățeanul român Bogdan Peșchir – care ar fi plătit 381.000 dolari către conturi ale unor utilizatori implicați în campaniile de susținere ale lui Călin Georgescu. În plus, este identificată o companie sud-africană care plătea 1.000 dolari celor care promovau un videoclip cu Călin Georgescu.
A doua Notă vorbește de ”acțiuni ale unui actor cibernetic statal împotriva infrastructurilor IT&C ale procesului electoral”: un număr de 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat bec.ro. roaep.ro si registrulelectoral.ro.
(Descărcați AICI prima NOTA SRI)
(Descărcați AICI a doua NOTA SRI)
Ce a informat MAI: Explozia de amplificare artificială a mesajelor până la sute de milioane e vizualizări a avut loc în 25 noiembrie
Informarea Ministerului afacerilor Interne se concentrează pe activitățile din mediul online favorabile lui Călin Georgescu, în special TikTok. MAI prezintă companii și persoane implicate în campaniile pro-Georgescu, dar pentru public toate datele de identificare ale companiilor sau persoanelor au fost anonimizate.
Potrivit MI, explozia de amplificare artificială a mesajelor despre Călin Georgescu a avut loc în data de 25 noiembrie, când a ajuns la sute de milioane de vizualizări.
MAI semnalează ”similitudini” cu campanii de influență rusești derulate în Ucraina.
(Descărcați AICI informarea MAI)
Ce informare a transmis SIE
Informarea SIE pleacă de la afirmația: ”Rusia are o istorie de a interfera în procesele electorale ale altor state”.
Materialul serviciului de informații externe conține în mare parte generalități, ceva mai consistent fiind pasajul în care se analizează modul în care propaganda rusească a vizat România în plan intern – un domeniu care nu este neapărat atributul acestui serviciu.
(Descărcați AICI informarea SIE)
Ce a informat STS
Informarea STS se concentrează pe descrierea sistemelor IT&C dedicate activităților electorale și prezintă testele efectuate de Serviciu în baza cărora s-a ajuns la concluzia că aceste sisteme au funcționat optim în toată perioada în care s-au încărcat documente în acest sistem.
(Descărcați AICI informarea STS)
(Citește și: Documente declasificate / ”Dormi liniștit, CSAT veghează pentru tine”)
****