Ministerul Justiției a pregătit cele două proiecte de OUG pentru care coaliția a făcut mai multe presiuni asupra ministrului de Justiției, Tudorel Toader, înainte de a-i acorda acestuia susținerea la moțiunea simplă de miercuri.
Prin efectele lor, celor două OUG i-ar putea anula lui Liviu Dragnea de pedeapsa din Dosarul Referendum (pedeapsă din cauza căreia nu a putut fi premier) și l-ar scăpa de o eventuală răspundere penală în Dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.
De asemenea, poate rezolva, din perspectiva prescripției, dosarul TelDrum.
Procesul privind angajările fictive se află la doar câteva termene de final și de o probabilă condamnare cu închisoare, ținând cont că, la fond, Liviu Dragnea a primit o pedeapsă de trei ani și șase luni închisoare.
Astfel, liderul PSD scapă de orice risc de a fi condamnat, chiar dacă va fi declarat vinovat și în al doilea dosar al său (aflat pe rol) și în al treilea (aproape de finalizare și trimitere în instanță), și va fi liber să candideze la alegerile prezidențiale.
Important:
Ambele proiecte OUG apar în timpul celor 3 zile de concediu pe care și le-a luat ministrul Justiției Tudorel Toader, și în plină confuzie privind boala lui Liviu Dragnea, care s-a internat în spital în chiar ziua în care avea procesul în dosarul angajărilor fictive.
Ele sunt ”testate” prin scurgerea variantelor către presă, astfel încât să poată fi evaluat impactul la nivel de amploare și intensitate a protestelor.
1.OUG pentru completurile de cinci judecători.
Ordonanța introduce un nou termen pentru depunerea contestației în anulare, pentru care au fost condamnați definitiv între 1 februarie (momentul din care toți cei cinci judecători din completurilor de la ICCJ fi trebuit trași la vot) și 29 noiembrie 2018 (când CCR a declarat l aceste completuri, pentru că a existat un membru de drept),
Astfel, ei au la dispoziție 60 de zile, din momentul publicării OUG în Monitorul Oficial, pentru a depune contestația în anulare. Aceasta duce la suspendarea condamnării (acolo unde este cazul) și rejudecarea apelului.
Reamintim că aceste compelturi de cinci judecă apelurile de la Curtea Supremă, unde ajung dosarele înalților demnitari, magistraților etc.
Liviu Dragnea va beneficia de acest document, întrucât îi va șterge pedeapsa cu suspendare din Dosarul referendum, iar la rejudecare se va constatat că faptele s-au prescris.
2. OUG pentru modificarea codurilor penale.
În cazul acesteia, situația este mai complicată, deoarece codurile penale se află în Parlament, unde au fost returnate de CCR din cauza neconstituționalității a câtorva zeci de articole.
O OUG pentru modificarea codurilor, în această situație, ar fi neconstituțională, cât timp schimbarea lor se derulează în Parlament, iar o serie de decizii de până acum ale CCR au constatat, în situații asemănătoare, un conflict juridic de natură constituțională între legislativ și executiv.
Principalele modificări propuse prin acest proiect de OUG:
Articolul 155 din Codul Penal, legat de Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale.
Noua formulare:
- (1) Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe pentru fiecare faptă și persoană prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în cadrul procesului penal
- (2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție.
- (3) Prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripție prevăzut în art. 154 este depășit cu încă jumătate
- (4) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripție a răspunderii penale, cu respectarea dispozițiilor alin (3)
Reducerea drastică a termenlor de prescripție, adică a perioadei în care un infractor poate fi tras la răspundere penală.
Modificările aduse art. 154 din Codul Penal:
- de la 10 ani la 8 ani „când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani”
- de la 8 ani la 6 ani „când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 de ani”.
Unul dintre beneficiarii celor două modificări de mai sus este Liviu Dragnea, cu ambele dosare, aflate în diferite faze de derulare – angajările fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Dosarul Tel Drum (cu fraudări de fonduri europene de aproximativ 20 de milioane de euro).
Celelalte modificări sunt tot pe linia îmblânzirii pedepselor pentru fapte de corupție:
- este abrogat articolul ce majora cu o treime pedepsele pentru abuz în serviciu. Este vorba despre articolul 13 indice 2 din legea 78/2000privind prevenirea faptelor de corupție: ”În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.
- elimină cele mai multe infracțiuni pentru care nu se acordă circumstanțe atenunate în cazul achitării integrale materiale a prejudiciului. Modificarea este operată la litera d) a articolului 75 din Codul penal, astfel încât singurele infracțiuni care nu beneficiază de circumstanțe atenuante sunt: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.
Contextul – referendumul pe Justiție
Cele două proiecte, elaborate în pofida avertismentelor repetate ale Comisiei Europene, și a riscului ca PSD să fie exclusă din grupul social-democrat din Parlamentul European, vin la puțin timp după ce președintele Klaus Iohannis a declarat că este aporape hotărât să organizeze refrendumul pe Justiție simultan cu alegerile europarlamentare d ela sfârșitul lunii iunie.
Nu se știe cum va arâta întrebarea, dar una dintre variantele sugerate șefului statului de organizațiile nonguvernamentale este de genul: Sunteți de acord cu înăsprirea pedepselor pentru fapte de corupție? Dacă răspunsul ar fi DA, astfel de OUG-uri nu ar mai putea fi posibile.
3 răspunsuri
Se pare ca Referendumul va veni prea tirziu.
Daca nebunii vor reusi sa arunca piatra in lac putin probabil ca inteleptii neamului sa fie capabili sa indrepte situatia.
Pe termen scurt pierderile vor fi irecuperabile. Toti jefuitorii neamului vor scapa nepedeptiti si cu rezultatul jafului in proprietate deplina.
Pe urma o vom lua de la inceput, construind o societate noua.
Cum sa construim o societate noua daca ramanem cu acest balast pentru totdeauna, un balast care detine putere financiara, prin furtul iertat, precum si putere politica prin coagularea in jurul PSD care i-a transformat in nevinovati ? Poate doar printr-o noua revolutie !
De ce sa raminem „cu acest balast pentru todeauna”? Vrem noi asta? Doar daca vrem vom ramine. Avem posibilitatea ca in timp scurt, doua luni de zile, sa dam o lovitura nimicitoare grupului infractional organizat numit PSD.
Totul depinde de noi si doar de noi.
Nu pot sa concep ca infractorii pesedisti vor mai cistiga vreo alegere in urmatorii zece ani.