8 mai, 2019

Epidemia de rujeolă din Europa va continua să se extindă, dacă nu se iau cât mai urgent măsuri, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Dovada este că anul 2018 a înregistrat un număr record de îmbolnăviri cu acest virus, deși 2017 a fost anul celui mai ridicat grad de acoperire cu vaccinul antirujeolic.

În primele două luni ale anului, au fost confirmate 34.000 de cazuri de rujeolă în Europa, de trei ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, au fost raportate 13 decese în rândul bolnavilor confirmaţi cu această infecţie virală – în România, Ucraina şi Albania.

Cea mai dramatică situaţie este în Ucraina, acolo unde au fost confirmate peste 25.000 de cazuri de rujeolă în primele două luni ale acestui an.

Cazurile de rujeolă înregistrate în Europa în primele două luni ale anului

Greu de oprit – vaccinarea record nu a împiedicat răspândirea


Recordul de cazuri în Europa a fost înregistrat anul trecut cu toate că Organizația constată și o creștere impresionantă a vaccinării, în anul anterior.

Un număr de 72 de copii și adulți au murit anul trecut, în Europa. Conform rapoartelor lunare de țară pentru ianuarie – decembrie 2018 (primite până la 1 februarie 2019), au existat 82.596 de persoane cu rujeolă confirmată, două treimi din acești bolnavi necesitând spitalizare.

Acest număr total de infectări cu virsul rujeolic a fost cel mai ridicat în ultimul deceniu: de trei ori mai mare decât totalul raportat în 2017 și de 15 ori mai mare decât cel din 2016.


Creșterea a urmat, arată OMS, după un an în care regiunea europeană a atins cea mai mare acoperire pentru a doua doză de vaccinare împotriva rujeolei – 90% în 2017, acesta fiind recordul de când Organizația a început să colecteze aceste date, în 2000.

În ceea ce privește prima doză, acoperirea a crescut ușor până la 95%, cel mai înalt nivel începând cu 2013.

Aceasta este acoperirea indicată de OMS ca minimă pentru a împiedica apariția epidemiilor de rujeolă.

Cu toate recordurile de vaccinare atinse în 2017, epidemia din Europa s-a extins, însă, asta și pentru că este mult mai greu de stopat decât de prevenit, dar și pentru că acoperirea din zonele cele mai afectate (inclusiv din România) au evoluat mult mai modest.

Evoluția din regiune poate ascunde probleme din diferite regiuni, care nu sunt recunoscute până la apariția focarelor, explică un raport din aprilie al OMS.

„Imaginea pentru anul 2018 arată clar că ritmul actual creștere a ratelor de imunizare nu va fi suficient pentru a opri circulația virusului. În timp ce datele indică o acoperire excepțională a imunizării la nivel regional, ele reflectă și un număr record de persoane afectate și chiar decedate din cauza acestei boli. Acest lucru înseamnă că lacunele la nivel local încă oferă o portiție virusului”, a declarat recent dr. Zsuzsanna Jakab, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa.

OMS repetă că vaccinarea este cea mai bună prevenţie şi recomandă ca toţii copii care merg la grădiniţă şi la şcoală să fie imunizaţi.

România

În România, numărul total al cazurilor de rujeolă raporat până pe 3 martie anul acesta era de 16.627, cu precizarea că epidemia s-a declanșat în 2016. Dintre aceste cazuri confirmate, 63 au fost decese înregistrate, în special, la copii nevaccinați.

Ultimul deces a fost al unui bebeluș de 10 luni, din județul Mehedinți, nevaccinat antirujeolic.

UE, România este țara cu cel mai mare număr de cazuri de rujeolă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: