24 aprilie, 2024

Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul colapsului”, din cauze multiple, de la conflictele acerbe derulate pe mai multe fronturi și până la ascensiunea rapidă și nereglementată a inteligenței artificiale, a avertizat marți secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard.

„Tot ceea ce observăm în ultimele 12 luni indică faptul că sistemul global internațional este pe punctul de a se prăbuși”, a declarat pentru AFP Agnes Callamard, cu ocazia publicării raportului său anual „Starea drepturilor omului în lume”.

„În special, în ultimele șase luni, Statele Unite au protejat autoritățile israeliene de orice examinare a multiplelor încălcări ale drepturilor omului comise în Gaza”, a spus ea.


„Prin utilizarea dreptului de veto împotriva unei foarte necesare încetări a focului, Statele Unite au golit Consiliul de Securitate (al Organizației Națiunilor Unite) de ceea ce (instituția – n.red.) ar trebui să facă”.

„Gaza – simbol al unui eșec moral total”

Atacul lansat de Hamas la 7 octombrie împotriva Israelului, care a declanșat războiul din Gaza, s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis cel puțin 34.183 de persoane în Fâșia Gaza, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Observatorul mondial al drepturilor omului a acuzat că Hamas a comis „crime oribile” asupra comunităților israeliene care se învecinează cu Gaza, dar că Israelul a răspuns cu o „pedeapsă colectivă”.


„Este o campanie de bombardamente deliberate, fără discriminare, asupra civililor și a infrastructurii civile, de negare a asistenței umanitare”, a scris Callamard în prefața raportului.

Reprezentanta Amnesty International ridică un semn de întrebare cu privire la rolul instituţiilor internaţionale, „care ar fi trebuit să ia măsuri, dar au dezamăgit”, subliniind că „pentru milioane de oameni din lume Gaza simbolizează acum eşecul moral absolut a numeroşi arhitecţi ai sistemului stabilit după al Doilea Război Mondial”.

ONU trebuie reformată, dreptul de veto din Consiliul de Securitate ar trebui interzis în situații de încălcare gravă a drepturilor omului

„Ceea ce solicităm este o reformă urgentă a Consiliului de Securitate al ONU, în special o reformă privind dreptul de veto, astfel încât acesta să nu poată fi folosit în situații de încălcări masive ale drepturilor omului”, a mai declarat reprezentanta Amnesty International.

„Măsuri urgente” sunt necesare „pentru a revitaliza și a reînnoi instituțiile internaționale destinate să protejeze umanitatea”, a declarat Callamard.

În paralel, „actori puternici” ca Rusia şi China „îşi afişează voinţa de a pune în pericol integralitatea regulilor din 1948”, an decisiv pentru construcţia sistemului internaţional actual, atenţionează organizaţia în raportul care documentează „abuzuri flagrante din partea forţelor ruse în cursul invaziei lor din Ucraina, precum şi folosirea torturii şi a altor rele tratamente împotriva prizonierilor de război”.

Amnesty denunţă atacurile forţelor ruse „asupra unor zone populate, a infrastructurii energetice civile şi infrastructurii de export al cerealelor”, dar şi faptul că „atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene au folosit muniţie cu dispersie, în pofida riscurilor acesteia pentru civili”.

La rândul său, China a acţionat împotriva dreptului internaţional „protejând armata din Myanmar” şi închizând ochii la atacurile împotriva populaţiei, în plin război civil, consemnează raportul.

Amenințarea Inteligenței Artificiale

Amnesty International atrage pe de altă parte atenţia în raport și asupra creşterii influenţei inteligenţei artificiale (AI), pe care o consideră o sursă de preocupare, întrucât poate accelera propagarea informaţiilor false sau a prejudecăţilor cu caracter rasist.

Organizaţia acuză marile companii tehnologice că ignoră sau minimalizează această ameninţare, mai ales în 2024, an cu evenimente electorale majore în lume, inclusiv în SUA, India, Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

„Proliferarea şi desfăşurarea nereglementată a tehnologiilor cum sunt IA generativă, recunoaşterea facială şi programele-spion” reprezintă o „ameninţare uriaşă”, în faţa căreia guvernele trebuie să ia „măsuri legislative şi de reglementare solide”, cere Amnesty International. 

Creșterea inteligenței artificiale este, de asemenea, un motiv de îngrijorare, „permițând o erodare generalizată a drepturilor… perpetuând politicile rasiste” și „permițând răspândirea dezinformării”, se arată în raport.

Amnesty a acuzat marile firme de tehnologie că ignoră sau minimalizează aceste amenințări „chiar și în conflictele armate”.

„Într-o lume din ce în ce mai precară, proliferarea și implementarea nereglementată a tehnologiilor precum inteligența artificială generativă, recunoașterea facială și programele de spionaj sunt pregătite să fie un dușman periculos”, crescând la niveluri deosebite numărul și gravitatea încălcărilor dreptului internațional și ale drepturilor omului, a mai spus Callamard.

„În timpul unui an electoral de referință și în fața lobby-ului anti-reglementare din ce în ce mai puternic, condus și finanțat de marii actori din domeniul tehnologiei, aceste progrese tehnologice necinstite și nereglementate reprezintă o amenințare enormă pentru noi toți.”

Agnes Callamard a lansat un apel către guverne, ca să „ia măsuri legislative și de reglementare solide, pentru a aborda riscurile și daunele generate de tehnologiile de inteligență artificială și pentru a ține în frâu big tech”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: