Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că aplicarea unei taxe de 20% pe băuturile zaharate (cum ar fi cola sau limonadă) va duce la scăderea vânzărilor şi a consumului acestora, considerat ca principală cauză a crizei obezităţii, în special în cazul copiilor, potrivit The Guardian.
„Consumul de zahăr, incluzând produse precum băuturile zaharate, este un factor important pentru creşterea globală a numărului oamenilor care suferă de obezitate sau diabet. (…) Dacă guvernul taxează produse precum băuturile zaharate, poate reduce suferinţa şi poate salva vieţi. De asemenea, pot reduce din cheltuielile medicale şi pot creşte veniturile pentru investiţii în serviciile de sănătate”, susţine medicul Douglas Bettcher, directorul departamentului pentru prevenirea bolilor netransmisibile al OMS.
Organizaţia susţine că nimeni nu are nevoie de zahăr în dietă. Ghidul nutriţional publicat de OMS arată că ar trebui să ne limităm consumul de zahăr la un maximum de 10% din necesarul energetic, de preferat fiind 5%.
Iniţiativa OMS vine pe fondul măsurilor fiscale pe care le iau în considerare din ce în ce mai multe state pentru a-i descuraja pe oameni să mai cumpere în cantităţi mari băuturi zaharate. Taxa va avea un efect mai puternic asupra tinerilor, a celor cu venituri reduse şi a altor persoane care obişnuiesc să consume astfel de băuturi, susţin reprezentanţii OMS.
În Marea Britanie s-a luat decizia introducerii unei taxe pe băuturile zaharate, dar nu mai devreme de 2018. Mai mult, Filipine şi Africa de Sud iau în considerare măsuri asemănătoare. Mexic deja a impus o taxă de 10% care pare să aibă succes în reducerea consumului şi a vânzărilor, susţinătorii taxei solicitând guvernului dublarea acesteia.
Alte măsuri fiscale includ subvenţionarea cu 10%-30% a fructelor şi legumelor proaspete. Taxarea alimentelor şi a altor tipuri de băuturi care au un conţinut ridicat de găsimi, sare sau zahăr „pare promiţătoare”, conform OMS, deoarece s-a dovedit că preţurile mai ridicate reduc consumul.
O mişcare de consumatori din Columbia exercită presiune pentru taxarea băuturilor zaharoase, dar industria rezistă. Vânzările acestor produse au crescut mult mai rapid decât în orice ţară latino-americană, unde jumătate din populaţia adultă şi 17% din copii sunt supraponderali sau obezi.
În septembrie, asociaţia pentru educarea consumatorilor, Asociación Educar Consumidores, a realizat un clip educaţional pentru a fi difuzat la televizor, prin care avertizează asupra consumului de băuturi zaharate care poate provoca diabet sau alte boli.
După o plângere a companiei columbiene de băuturi Postobón, reglementatorul guvernamental a interzis difuzarea videoclipului pe canalele de televiziune, susţinând că derutează publicul.