22 mai, 2023

China pune sub semnul întrebării „sinceritatea” administrației Biden în încercările sale de a relua discuțiile diplomatice la nivel înalt cu Beijingul, răspunzând dur cu impunerea de sancțiuni în domeniul tehnologic îndreptate spre principalul său rival economic.

„SUA cer comunicare pe de o parte, dar, pe de altă parte, suprimă și îngrădește China prin toate mijloacele posibile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, la un briefing de presă.

„SUA impun sancțiuni oficialilor, entităților și companiilor chineze – unde este sinceritatea și sensul unei astfel de comunicări?” a adăugat ea. „SUA ar trebui să anuleze imediat sancțiunile, să ridice barierele și să creeze condiții favorabile pentru dialog”.


Președintele Joe Biden a declarat duminică că se așteaptă ca relațiile cu China să se îmbunătățească „foarte curând”, respingând teoriile privind balonul chinezesc bănuit de spionaj împotriva SUA, care a provocat o dispută diplomatică la începutul acestui an, ca fiind „o prostie”. Liderul american a adăugat că administrația sa ar putea ridica sancțiunile impuse ministrului chinez al Apărării, Li Shangfu, eliminând o barieră în calea unei posibile întâlniri cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la un eveniment care se va desfășura luna viitoare în Singapore.

Administrația Biden a încercat să repare relațiile diplomatice cu China adresând Beijingului mai multe solicitări pentru întâlniri bilaterale, scrie Bloomberg.

China – sub embargo la tehnologia americană

Dar, concomitent a impus restricții Chinei pentru a o împiedica să obțină tehnologie americană cu aplicabilitate în domeniul militar, invocând riscuri la adresa securității naționale. Până la un punct strategia se pare că a funcționat. Ministrul Comerțului, Wang Wentao, va avea chiar în această săptămână o întâlnire cu omologul să american, Gina Raimondo, și cu reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai.

Dar politica „la două capete” a provocat de asemenea o distanțare dintre dorința SUA de avea mai multe contacte și o comunicare mai bună și promovarea unor măsuri de restricționare și protecționism față de cea de a doua economii a lumii.


Președintele Biden a căutat să formeze o alianță a mai multor țări care să urmeze strategia Washingtonului. La summitul G7 încheiat duminică a fost anunțată o nouă inițiativă comună pentru a contracara „coerciția economică” a Chinei, în paralel cu promovarea unor relații „constructive și stabile” cu Beijingul.

”Ochi pentru ochi”: China răspunde atacând problema securității cip-urilor americane

La doar câteva ore după publicarea acestui document, China a anunțat că cipurile fabricate de Micron Technology Inc., cel mai mare producător de cipuri de memorie din SUA, nu corespund din punct de vedere al securității cibernetice, o acuzație ce pare a fi un răspuns la sancțiunile impuse de SUA industriei chineze.

Washingtonul a pus pe lista neagră companiile chineze de tehnologie, a sistat livrările de procesoare avansate și a interzis propriilor cetățeni să acorde consultanță industriei chineze IT.

În timp ce mișcarea ar putea aduce beneficii rivalilor cheie ai Micron – Samsung Electronics din Coreea de Sud și SK Hynix – pe termen scurt, analiştii au spus că tensiunile geopolitice în creștere aruncă o umbră asupra industriei, deoarece firmele au nevoie de predictibiliaite pentru a se dezvolta, iar incertitudinile afectează deciziile de investiții și managementul lanțului de aprovizionare.

Astfel de politici „ochi-pentru-ochi” vor face deciziile de investiții dificile pentru toți producătorii de cipuri, a spus Kim Sun-woo, analist la Meritz Securities din Seul, pentru Reuters. „Companiile trebuie să abordeze atât producția, cât și vânzările. Ar fi mai bine dacă producția și vânzările ar fi avut loc în același loc, dar acest lucru va continua să divizeze cele două părți”, a spus el.

Departamentul de Comerț al SUA a anunțat că se va adresa direct autorităților din Beijing pentru clarificarea cauzelor care au dus la asemenea măsuri.

„De asemenea, ne vom angaja cu aliații și partenerii-cheie pentru a ne asigura că vom aborda coordonat discuțiile privind distorsiunile de pe piața cipurilor de memorie cauzate de acțiunile Chinei”, se arată în documentul citat de Reuters.

În timp ce în comunicatul oficial al Beijingului și presei de stat se spune că decizia privind Micron trebuie luată ca un caz individual în contextul preocupărilor de securitate națională, nu al geopoliticii, cunoscutul comentator politic chinez Hu Xijin are o atitudine fățiș ostilă SUA.

„Washington însuși încurajează companiile americane să întreprindă acțiuni care pun în pericol securitatea națională a Chinei, așa că bănuiește că firmele chineze fac același lucru”, a scris pe Twitter fostul redactor-șef al tabloidului apropiat conducerii Partidului Comunist Chinez, Global Times. „Întreaga lume ar trebui să se ferească de SUA”, conchide acesta.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: